Az 1956-os forradalom hőseire emlékezett a magyarság

63 évvel ezelőtt ezen a napon kezdődött a kommunista diktatúra és a szovjet megszállás elleni forradalom és szabadságharc. 1956 hőseire emlékezett ma a világ magyarsága, itthon és a határon túl. Reggel felvonták a nemzeti lobogót a Kossuth téren, majd a családok vették birtokba az Országházat és a Parlament környékét. Az időjárás nem október 23-át, hanem az augusztus 20-ai nemzeti ünnepet idézte, ennek is köszönhető, hogy az egész országban rengetegen voltak a szabadtéri programokon. A külhoni területeken, sőt Kanadában és Ausztráliában is magyar zászlók lobogtak a megemlékezéseken. Az ellenzéki pártok ünnepi rendezvényein október 23-a mellett főként október 13-a volt a téma

– közölte az M1 Híradója.

Már korán reggel hosszú sorokban álltak az emberek azért, hogy beléphessenek az Országházba és láthassák a Szent Koronát. A tömeget fokozatosan engedték be, először a díszlépcsőházat lehetett megnézni, amit csak különleges alkalmakkor használnak. Négyévente egyszer itt vonulnak be az országgyűlés tagjai és itt fogadják a világ vezető politikusait is. A látogatók most megcsodálhatták a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket is, az ország valamennyi tájáról és a határon túlról is érkeztek vendégek.

A Kossuth téren megelevenedett a forradalom és szabadságharc kora.

Rikkancsok adták hírül, hogy mik történtek 1956. október 23-án, e mellett olyan stuka villamosokra lehetett felszállni, amilyenek 1956-ban a főváros utcáit járták. A gyerekek felmehettek az egykori forradalmárok Csepel teherautóira is.

A legkisebbek kipróbálhatták azokat a játékokat, – gombfocizás és golyózás –, amelyekről legfeljebb a nagyszüleiktől hallhattak. Falat is mászhattak, és akinek sikerült feljutni a tetejére, ledönthette a szovjet önkényuralom jelképét, a vörös csillagot.

Több ezer résztvevő

Puliszka, lecsómártás és kolbászos bab – ilyen ételeket ettek az emberek az ötvenes években és ehettek a forradalom és szabadságharc emléknapján a Kossuth téren is. A családi napon több ezren vettek részt, a Parlamentet pedig több mint nyolcezren nézték meg.

 


Hasonló cikkek