Az 56. Jókai Napok tíz ragyogó pillanata

Tízcsillagos országos színjátszó fesztivál volt az idén az 56. Jókai Napok. Kilenc színjátszó és egy bábcsoport indult hét városból és egy faluból.

Bizonyára nem véletlenül mondta Hizsnyan Géza színházi szakember a díjkiosztás előtt: “Kész csoda, hogy egyre fogyó közösségünkben ennyien vannak, akik színjátszással foglalkoznak, a fiatalok nem maradtak hűtlenek a színház iránt.”

Az ipolysági Szondy György Gimnázium SzondySokk Kisszínpada nyitotta meg a versenyt, N. Tóth Anikó Eaton Darr című színpadi játékával.

A Fehérlófia című meseadaptációt a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont MEG+növünk Diákszínpada adta elő, mely egy újrainduló csapat, sokan nem rendelkeznek tapasztalatokkal sem.

A galántai Kodály Zoltán Gimnáziumból A fülemüle repült az idei Jókai Napokra. A bábosok eljátszották az eltitkolt japán, orosz, olasz, mexikói verziókat is – Péter, Pjotr, Peter és Pál, Pável és Pasul. Ők egy kevert csapat, kölcsönkértek szereplőt a TSÍZIÓ Diákszínpadból is.

A kortárs orosz Vaszilij Szigarjev Fekete tej című drámáját még a tavaly szeptemberben elhunyt Kiss Péntek József rendező, pedagógus szerette volna megrendezni a komáromi Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola Vidám Iparisták Színjátszó Társulatával. Kossárová Eva lett a VISZTA új rendezője, nagyon jól rakta össze a humorát és azt is, ami a humor mögött van.

Mátyás, a szerelmes, a Selye János Gimnázium és a Komáromi Városi Művelődési Központ GIMISz Diákszínpadának idei előadása.

Édes álmok címmel készített feldolgozást Josef és Karel Čapek A rovarok életéből című drámájából a füleki Apropó Kisszínpad.

Janne Teller Semmi című regényének színpadi változatával állt a közönség elé a dunaszerdahelyi Fókusz Diákszínpad. Az élet értelmére vonatkozó kérdés nagyon foglalkoztatja a fiatalokat. Ilyen szempontból bármikor időszerű lehet.

Megőrült a sátán címmel versszínházat adott elő a tavaly újraindult kassai Pinceszínpad. Az erotikus téma elsősorban a fiatalokat foglalkoztatja, így ez is hozzáad egy pluszt a darabhoz.

Padkaljószin és Agafja Gogol Háztűznéző című komédiája a lévai Garamvölgyi Színpad előadásában érkezett a fesztiválra.

Gyárfás Miklós Játék a csillagokkal című komédiájának előadásáért a Nánai Színjátszó Csoporté lett az 56. Jókai Napok fődíja. “Szinte hihetetlen, hogy ennyi éve jelen tudunk lenni a felvidéki magyar színjátszásban. Nincs jobb ünneplés, mint újra és újra Thália oltárán áldozni.” – mondta Juhász Mária rendező.

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek