Az Akik maradtak című alkotást jelölte Magyarország az Oscar-díjra

Deák Kristóf Mindenki című alkotása után ismét egy olyan filmet jelölt Magyarország az Oscar-díjra, amely a közmédia támogató nyilatkozatával nyert finanszírozást a médiatanácsnál – mondta a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós médiaszolgáltatási igazgatója szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Medveczky Balázs emlékeztetett, Deák Kristóf Oscar-díjig jutott rövidfilmje szintén a közmédia ajánlásával jutott támogatáshoz a médiatanácsnál, és bíznak benne, hogy Tóth Barnabás Akik maradtak című filmje is hasonló sikert érhet el a jövő évi díjátadón.

 

AKIK MARADTAK
Ennek a történetnek a hősei a túléléssel küszködnek. Talán szebben, mint más kortársuk. Mert korábbi életükből van elegendő szeretetforrásuk, ami nem csak 1944 traumáját segít begyógyítani, hanem 1950-et is átvészelni. Egy nőgyógyász, aki feleségét és gyermekeit gyászolja. Egy fiatal páciens, kamasz lány, aki makacsul “várja haza” szüleit a haláltáborokból. Kettejük barátsága, apa-lány-szerű, majd apró rezdülésekkel, elsuttogott szavakkal ábrázolt testi-lelki kapcsolata áll e viharos történelmi időkbe ágyazott kamaradráma középpontjában. Két lélekroncs, akik egymást támogatva szép lassan talpra állnak, és közben rengeteget tanulnak egymásról, és persze saját magukról.

 

Az igazgató az M1 aktuális csatornán úgy fogalmazott, a nemzetközi film kategóriában jelölt mű egy “mélyen megérintő emberi történet” egy középkorú orvosról, aki elvesztette a feleségét és a gyerekét, valamint egy kamasz lányról, aki mindhiába várja vissza szüleit a haláltáborból.

Az Akik maradtak című alkotás a magyar jelöléssel most az első lépcsőn van túl, a második fordulóban már az Amerikai Filmakadémia választja ki a díjra esélyes öt legjobb művet, amelyek közül kikerül a nyertes – tette hozzá az igazgató.

Medveczky Balázs elmondta azt is, hogy Tóth Barnabás alkotását a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa Magyar Média Mecenatúra Programja támogatta, amely az elmúlt tíz évben már sok rajz-, természet-, dokumentum-, valamint egész estés film elkészültét segítette.

 


Hasonló cikkek