Az alkotmányjogi bizottság még csak egy speciálisügyész-jelöltet tart nyilván

A parlament alkotmányjogi bizottsága egyelőre csak egy speciálisügyész-jelöltet tart nyilván, Daniel Lipšic ügyvédet. Erről Milan Vetrák (OĽaNO) bizottsági elnök tájékoztatta a TASR hírügynökséget. A jelölések leadási határideje január 8. A Speciális Ügyészi Hivatal vezetőjének megválasztása a január 26-án kezdődő parlamenti ülésen esedékes.

Lipšicet Eduard Burda, a Pozsonyi Comenius Egyetem Jogi Karának dékánja jelölte a posztra. A jelöltek nyilvános meghallgatáson fognak részt venni az alkotmányjogi bizottság előtt.

A posztra a parlamenti képviselők, az igazságügyi miniszter, az ombudsman, a főügyész, az Ügyészek Tanácsa, a jogászok szakmai szervezetei, a jogi karok, valamint a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) Állam- és Jogtudományi Intézete is javasolhat jelölteket.

A speciális ügyészt a parlament választja meg és hívja vissza. A megbízatása 7 évre szól. A tisztségért olyan, 40 évnél idősebb szlovák állampolgár indulhat, aki parlamenti képviselőnek is választható. Emellett legalább 15 éves jogi gyakorlattal és jogi szakvizsgával kell rendelkeznie. További megkötés, hogy csak olyan személy lehet speciális ügyész, aki a kinevezése előtti két évben nem volt államfő, kormánytag, parlamenti képviselő, európai parlamenti képviselő és polgármester sem.

A korábbi speciális ügyész, Dušan Kováčik lemondott, miután büntetőeljárás indult ellene, ezért a parlamentnek most újat kell választania.

Forrás: parameter.sk, TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek