Az állam puszta névrokonság alapján ma is koboz el földeket

Az állam a Beneš-dekrétumokra hivatkozva akarja a D4-es autópálya alatti rendkívül érdekes földterületeket konfiskálni.

Az állam a magyarok és a németek kollektív bűnösségét kimondó Beneš- dekrétumokra hivatkozva akar ma a tulajdonába venni olyan ingatlanokat, amelyek az épülő pozsonyi körgyűrű, a D4-es autópálya alatt találhatóak.

A közvetlenül a második világháború után kiadott, a kollektív bűnösség elvét kimondó dokumentumok mai alkalmazása során egy bizonyos Gutléber Antal ma élő leszármazottait, egy azonos nevű férfi nevére kiadott egykori konfiskációs határozatra hivatkozva akarják megfosztani az örökségüktől. Gutléber leszármazottai az elmúlt években, miután megtudták, hogy felmenőjük mezőgazdasági területeket hagyott rájuk, elindították az örökösödési eljárást. Ekkor azonban az ismeretlen tulajdonosú földterületek állami kezelője, a Szlovák Földalap (Slovenský pozemkový fond, SPF) egy 1946 decemberében kiadott konfiskációs határozatra hivatkozva az utolsó pillanatban megtagadta, hogy az érintettek tulajdonába adja az értékes ingatlanokat.

Nagyon hasonló Wenhardt Károlynak, illetve az örököseinek az esete. A földalap a ma élő örökösöktől megtagadta az épülő autópálya alatt lévő ingatlanokat. Mindezt egy olyan konfiskációs határozatra hivatkozva, melyet egy ugyanilyen nevű, dunahidasi illetőségű személy vagyonára állítottak ki 1946 augusztusában.

A Nemzeti Autópálya-társaság (NDS), amelynek a pozsonyi körgyűrű alatti telkek ellenértékét kellene kifizetnie azok tulajdonosainak, mindezek ellenére nem utalta át az örökösöknek az ingatlanok árát. Az állami cég csak ebben az esetben hozzávetőlegesen 160-170 ezer eurós összeget tart vissza.

A mezőgazdasági és a közlekedési tárca szóvivője, Martin Kormoš szűkszavúan annyit közölt, a földalap ezekben az ügyekben az állam tulajdonjogának védelme érdekében jár el.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek