Az államháztartás hiánya 1646,2 milliárd forint volt augusztus végén

Az államháztartás központi alrendszere az első nyolc hónapban 1646,2 milliárd forint hiánnyal zárt szemben az egy évvel korábbi 979,9 milliárd forinttal

– tájékoztatta az MTI-t az előzetes adatokról a Pénzügyminisztérium pénteken. 

Idén augusztusban a központi alrendszer 155,3 milliárd forintos hiánnyal zárt az előző havi 70,4 milliárd és az egy évvel korábbi 163,1 milliárd forinttal.

A közlemény szerint az államháztartáson belül a központi költségvetés hiánya 1708,0 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapok 21,8 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 40,0 milliárd forintos többletet értek el.

A tárca az év egészére továbbra is 4 százalék feletti gazdasági növekedéssel és az uniós módszertan szerint 2,4 százalékos államháztartási hiánnyal számol.

Az első nyolchavi hiánnyal az egész évre tervezett 1360,6 milliárd forintos hiánycél 120,9 százaléka teljesült.

A PM arról is tájékoztatott, hogy augusztus végéig általános forgalmi adóból 169,3 milliárd forinttal, személyi jövedelemadóból 170,4 milliárd forinttal több bevételt számolhatott el a költségvetés, míg a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékok 187,6 milliárd forinttal haladták meg a tavalyi év azonos időszakának befizetéseit.

A növekvő befizetések hátterében a tárca szerint a gazdaság fehéredése és növekvő teljesítménye, a foglalkoztatottak számának bővülése, illetve a bérek dinamikus emelkedése áll.

Augusztus végéig az uniós kiadások elérték az 1388,5 milliárd forintot, bár az augusztusi kifizetések a 80 milliárd forintot sem érték el. Ezzel szemben a kormány mintegy 183 milliárd forint bevételt tudott csak elszámolni Brüsszellel – fűzte hozzá közleményében a Pénzügyminisztérium.

A minisztérium megjegyezte, hogy az iskolakezdés megkönnyítése érdekében a szeptemberben esedékes családi támogatásokat – így többek között a családi pótlékot – a Magyar Államkincstár már a nyár utolsó hetében kifizette, ami összességében 30,7 milliárd forintot tett ki.

 


Hasonló cikkek