Az allergia otthon is utolérhet!

Legyen szó fúrásról, faragásról, csiszolásról – ezeknél a tevékenységeknél képtelenség „tiszta munkát végezni” – a feladat elvégzését követően (a durva faforgácsokon túl) minden esetben találkozunk egy réteg finom szemcsékből álló porréteggel. A rossz hír, hogy ez a por nem kizárólag a padlót telíti el, hanem bizony jó adagot be is szívunk belőle munka közben – kivéve persze, ha kellőképpen gondoskodik a megfelelő szellőztetésről, munkavédelmi felszerelésről, illetve olyan eszközt használ, amely az egészsége megőrzése érdekében elszívást is végez.

Az elszívás és a munkavédelmi ruházatok – legfőképpen maszk – viselete minden olyan megmunkálásnál javallott, amely porral, szemcseképződéssel jár. Léteznek olyan elszívó berendezéseink, amelyek profi szakemberek körében is kiválóan megállják a helyüket. Hobbi felhasználók részére, azok számára, akik tényleg csak néha-néha, szükség esetén vagy hobbi célra veszik elő a szerszámot, felesleges nagy kiadásokban gondolkodnia – erre a célra léteznek kevésbé költséges porelszívó eszközök.

Miért ajánlott mindenképpen védekezni a por belélegzése ellen?

Kis mennyiségben, rövidebbi ideig kitéve a por okozta kellemetlenségnek természetesen nem kell nagy tüdőkárosodásra számítani. Vannak olyan anyagok, amelyek megmunkálásánál már kis adag belélegzése is mérgező lehet – például ilyen az ólom vagy a króm -, de egy átlagos háztartásban sokkal kisebb az esély rá, hogy ilyen anyagokkal dolgozol.

Azonban, ami kivétel nélkül mindenkit érinthet, az az irritáció, amelyből könnyedén allergia alakulhat ki. A kellemetlen tüneteket szinte bármilyen házkörüli munka kiválthatja – csak hogy néhány példával éljek, fűrészelésnél, csiszolásnál vagy fúrásnál keletkezett fűrészpor, cementpor.

Aki egyébként is érzékenyebb a porra – azaz porallergiás (a por valamely összetevőjét nem viseli el a szervezete), annak fokozottan meggyűlhet a baja a különböző felújítási munkálatoknál keletkezett szemcsékkel.

Kevesebb por, kevesebb baj – ezekre érdemes fokozottan figyelni

A beltéri felújításoknál keletkezett szennyeződésektől, a festék lecsöppenésétől könnyedén megóvhatod a padlót megfelelő maszkolással.

De nem muszáj nagyban gondolkodni – a garázsban végzett barkácsolásnál a munka után sok esetben nem szánunk elég időt az alapos takarításra. A csapadékos vagy téli hideg időszakban pedig korántsem szellőztetünk olyan gyakran – ennek elhanyagolása ugyancsak irritációt válthat ki.

Vélemény, hozzászólás?