Az amerikai kormány nem avatkozik a piaci folyamatokba a dollár gyöngítése végett

Az amerikai kormány nem avatkozik be a piaci folyamatokba a dollár gyöngítése végett – jelentette ki Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági főtanácsadója az amerikai CNBC televíziónak adott interjújában pénteken.

Kudlow hangsúlyozta, hogy a kormány “kizárta” a beavatkozás lehetőségét, annak ellenére, hogy Donald Trump elnök nyilvánosan is kifejezte aggodalmát amiatt, hogy az amerikai valuta túlságosan is erős.

A gazdasági főtanácsadó az elsősorban gazdasági-kereskedelmi kérdésekkel foglalkozó televízió munkatársának azt mondta: az elnök megvitatta “az elmúlt hetek történéseit” a kormányzat gazdasági szakembereivel, és együttesen hozták meg a döntést, hogy nem kerülhet sor “semminemű valutapiaci beavatkozásra“.

A tanácskozáson részt vett Steven Mnuchin pénzügyminiszter is, aki szintén ellenezte a valutapiaci beavatkozást.

Donald Trump az elmúlt napokban többször felvetette a dollár gyöngítésének fontosságát, arra hivatkozva, hogy az Egyesült Államok versenytársai exportjuk védelmében “manipulálják nemzeti valutáikat“.

Kína és Európa nagyban játssza a valutamanipulációs játékot és közben pénzt pumpál a saját rendszerébe, hogy versenyképes legyen az Egyesült Államokkal” – írta mikroblogjában az amerikai elnök július elején. Akkor hozzátette: “ezzel szembe kell szállnunk, vagy továbbra is csak bábok leszünk, akik leülnek és udvariasan végignézik, ahogyan más országok eljátsszák a kis játékaikat, ahogyan éveken keresztül tették“.

Az elnök megjegyzéseire reagálva Kudlow kifejtette: Donald Trump amiatt aggódott, hogy egyes országok “talán leértékelhetik a saját valutájukat, hogy rövid távú, átmeneti kereskedelmi előnyökhöz jussanak“. A gazdasági főtanácsadó hozzáfűzte: “ez ugyan nem tetszik nekünk, de arról szó sem lehet, hogy gyöngítsük a dollárt“.

Steve Mnuchin pénzügyminiszter a hét elején – szintén a CNBC televízióban – arról beszélt, hogy Washington meg akarja őrizni a dollárt globális tartalékvalutaként.

Az erős dollár nagyon fontos” – fogalmazott, és azt hangsúlyozta, hogy az erős dollár az erős amerikai gazdaság és az erős tőzsde jele.

 


Hasonló cikkek