Az árokból tolatott ki, jogsi nélkül

A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának munkatársai két nap alatt három férfit értek tetten, akik vezetői engedély nélkül vettek részt a közlekedésben. Mindhármójukat szabálysértési őrizetbe vették – ismertette a rendőrség kedden

Mint írják, szombaton 12 óra 40 perckor egy 27 éves férfit igazoltattak a kiskunhalasi járőrök. A pirtói lakos Kunfehértó térségében közlekedett egy segédmotor-kerékpárral, ám az intézkedés során kiderült, hogy vezetői engedéllyel nem rendelkezik. Másnap, vasárnap délelőtt egy 38 éves kiskunhalasi lakos akadt a rendőrök horgára. A férfi egy személyautót vezetett a városban, amikor megállították. Jogosítványa neki sem volt, így az egyenruhások előállították.

Aznap az esti órákban a járőrök Tompa belterületén arra lettek figyelmesek, hogy egy autó éppen egy út menti árokból tolat ki. Az egyenruhások intézkedés alá vonták a sofőrt, aki a gyanú szerint a közlekedés megkezdése előtt alkoholt fogyasztott, így őt vér-vizelet mintavételre előállították.

Majd az okmányok ellenőrzése során az is kiderült, hogy a 41 éves helybélinek a vezetői engedélyét korábban – szintén ittas vezetés gyanúja miatt – bevonták. Az autóvezető ellen ittas vezetés vétségének gyanúja miatt külön büntetőeljárás indul. A sofőr meghallgatása során elmondta, hogy vezetés közben letért az útról, és belecsúszott az árokba. A rendőrök akkor érték tetten, amikor szorult helyzetéből megpróbált szabadulni.

A három férfit engedély nélküli vezetés szabálysértés elkövetése miatt őrizetbe vették. Ügyükben a szabálysértési előkészítő csoport előadói gyorsított bírósági eljárást kezdeményeznek.

Jótanácsokkal is szolgálnak:

– így felhívják a közlekedők figyelmét arra, hogy az alkohol már kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki, melyek nem teszik lehetővé a biztonságos járművezetést. A szeszes ital fogyasztás hatására növekszik az észlelési idő, tompulnak a reflexek, lassabban mozognak a szemet mozgató izmok, s a mentalitásban is kedvezőtlen változások történnek.

Hazánkban zéró tolerancia van érvényben, mely a szeszes ital fogyasztásának teljes tilalmát jelenti a gépi meghajtású jármű vezetője részére, a jármű vezetése előtt és alatt egyaránt. Soha ne üljön ittasan autóba, valamint olyan járműbe sem, melyet láthatóan ittas személy vezet! Ne engedje meg családtagjának, rokonának, barátjának, ismerősének sem, hogy ittas állapotban vezessen! –  teszik hozzá.

Azt is írják: a KRESZ rendelkezései szerint járművet csak az vezethet, aki „a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott, érvényes engedéllyel vagy – jogszabályban meghatározott esetben – az engedély-nyilvántartásba bejegyzett érvényes járművezetési jogosultsággal rendelkezik, és a jármű vezetésétől nincs eltiltva”. Ez a járművezetés egyik személyi feltétele. Az engedély nélküli vezetés elkövetője elzárással sújtható, így a rendőrhatóság őrizetbe veheti a gyorsított bírósági eljárás lefolytatásának időpontjáig.

Arra kérik a közlekedés résztvevőit, hogy minden esetben a szabályokat betartva közlekedjenek!


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek