Az automata öntözés költségei a csepegtető öntözőrendszer tükrében

Sokakban felmerül a kérdés, hogy milyen telepítési és üzemeltetési költségei vannak az automata öntözőrendszernek. Sokszor amolyan “mítosz” is körbelengi a témát, miszerint biztosan egy vagyonba kerül. Szerencsére ez nem így van, így most szeretnénk eloszlatni a tévhiteket.

Először is, az automata öntözőrendszer nem a telepítéssel, hanem a tervezéssel kezdődik. Ha ezt az első folyamatot hibátlanul végezzük, akkor képes biztosítani a komplexitást. A következő cikkben megtudjuk tehát, milyen költségekkel jár egy profi öntözőrendszer.

Fogyasztás és költségek

Az olyan rendszerek, amelyek hálózati vízről üzemelnek, azok esetében természetesen számolni kell a vízdíjjal. Ha kút segítségével működtetjük a rendszert, akkor az elektromos fogyasztás költségeit kell majd megfizetnünk. Egyébként az üzemeltetési költségek bizonyos helyzetekben fordított arányban állnak a telepítési költségekkel.

Természetesen a kert vízigénye is meghatározó, mivel a költségek sokszor attól is függnek, hogy mekkora vízmennyiséget szükséges kijuttatni. De vegyük csak át szép sorban, mi lehet még fontos szempont!

A gyepfelület és a növények vízigénye

A költségekre kihat a gyepfelület és a növények vízigénye is. Magának a gyepfelületnek a vízigénye általában 4 liter négyzetméterenként, hiszen számolni kell a párolgási veszteséggel is. A 40 fokos nyári időszak alatt ez az érték akár 8-12 literre is ugorhat. A megfelelő vízigény kielégítésében mindig az automata öntözőrendszerek voltak a leghatékonyabbak. Az AutomataÖntözőrendszer.com csepegtető szalagjai között megtalálhatod a csepegtető öntözőrendszer kellékeit! Ez a rendszer pedig segít takarékosan bánni a vízzel!

A növények vízigénye elméletben 80%-kal magasabb, mint a gyepé. Ha a csepegtető öntözésből indulunk ki, akkor ez esetben a csövek méterenként 0.1-0.2 litert fogyasztanak percenként.

Szóval, akkor mekkora lesz a fogyasztás?

Az öntözőrendszer fogyasztásának értéke igazából nagyon is közel van a kert valós vízigényéhez.

Amennyiben árajánlatot kérsz az öntözőrendszer fogyasztásáról, akkor érdemes elkérni a zónánkénti fogyasztást és üzemidőt. Ekkor már össze tudod hasonlítani a telepítési és az üzemeltetési költségeket egymással.

Azonban mérlegeljünk, hogy jó ötlet-e egy automata öntözőrendszer kiépítése, mert sok esetben más alternatíva is szóba jöhet, például a kút használata vagy az esővíz összegyűjtése. Ha pedig azt szeretnéd megtudni, hogy valóban spórolnál-e a rendszer segítségével, akkor érdemes valamihez viszonyítanod. Először is olvasd le a vízórát, ami megmutatja, hogy jelenleg mennyi vizet használsz el. Így majd kiderül, melyik módszerrel jársz jobban!


Hasonló cikkek