Az eddigi legnagyobb Vermeer kiállításra készül a Rijksmuseum

2023-ban nyílik az amszterdami Rijksmuseumben, az a valószínűleg első és utolsó olyan Vermeer kiállítás, amely holland mester életművét foglalja össze. Vermeer életművéből 35 festmény maradt fent, a kiállításon azok az alkotások lesznek láthatók, amelyek szállításra alkalmasak.

A retrospektív tárlat a Rijksmuseum eddigi legnagobb Vermeer kiállításnak ígérkezik. A világ szinte minden pontján lévő múzeumtól kérnek kölcsön alkotást. A múzeum saját gyűjteményében négy Vermeer festmény található, beleértve a Tejet öntő nőt és a Kis utcát. Az észak Mona Lisájaként is emlegetett Leány gyöngy fülbevalóval festményt, a hágai Maurithshuis múzeumtól, A Geográfust a frankfurti Städel Museumtól, a Levelet olvasó lányt pedig a drezdai Gemäldegalerie Alte Meistertől kölcsönzik.

Martine Gosselink, a Maurithshuis igazgatója közleményében úgy nyilatkozott, hogy „A leány gyöngy fülbevalóval, világszerte a leghíresebb holland lány. Boldogan kölcsön adjuk ehhez az egyedülálló együttműködéshez. Igen, szörnyen fog hiányozni, de egy Vermeer kiállítás ”A leány” nélkül, egyszerűen nem Vermeer kiállítás.”

A Maurithshuissal együttműködve a Rijksmuseum, új kutatást fog végezni a holland állam tulajdonában álló hét Vermeer alkotáson, valamint a kiállításon szereplő további festményekről.

Vermeer életművéből kiállítást rendezi nem egyszerű kihívás. A kölcsönzést nehezíti, hogy a múzeumok folyamatosan egymással versengenek azért, hogy a gyűjteményükhöz tartozó Vermeer alkotásokkal csalogasság magukhoz a látogatókat, így nem szívesen adják ki az adott festményeket.

Utoljára nagyszabású Vermeer kiállítást a Maurithshuis rendezett 1996-ban, ahol Vermeer 23 festményét mutattak be együtt. A Rijksmuseum tárlata 2023. február 10. és június 4. között lesz látogatható.

Ha tetszett a tudósítás, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek