Az egekbe szöktek az árak Törökországban

Törökországban 25% közelébe emelkedett az infláció szeptemberben, ami több mint egy évtizede a legmagasabb pénzromlást jelenti. Ez azt mutatja, hogy a valutaválságnak egyre súlyosabb hatása van az árakra és így a gazdaságra nézve.

A fogyasztói árindex 24,5%-kal növekedett szeptemberben az előző év azonos időszakához képest, ami jelentős emelkedés az augusztusi 18% közeléből. Ilyen magas pénzromlásra 15 éve nem volt példa Törökországban. Az áremelkedés üteme meghaladta a várakozásokat, így a líra azonnal gyengült a dollárral szemben, 6-os szint közeléből 6,06-ig.

Az előző hónaphoz képest 6,3%-kal nőttek a fogyasztói árak, ami jóval meghaladta a Reuters által megkérdezett szakértők 3,6%-os várakozását. Az élelmiszerek és alkoholmentes italok, a közlekedés, valamint az importtermékek is jelentősen drágulnak. Az árak emelkedése már olyan mértékű, amely a fogyasztás erőteljes visszaeséséhez vezet.

A vállalatok nagyon komoly nyomás alatt vannak a líra hanyatlása miatt. A termelői árak szeptemberben 11%-kal nőttek az előző hónaphoz képest, éves alapon pedig 46%-os a drágulás. Mindez komoly nyomást helyez rájuk, hogy tovább emeljék az árakat.

A török líra 60%-ot veszített értékéből az év eleje óta, miután az ország hónapokig vonakodott szigorítani a monetáris kondíciókat és érdemben romlott a viszonya az Egyesült Államokkal – egy amerikai lelkész fogva tartása miatt – , amely büntetőintézkedéseket vezetett be.

A lírát átmenetileg stabilizálta a múlt havi, névlegesen jelentős, 625 bázispontos kamatemelés, ugyanakkor a mai inflációs adat újra aggodalmat okoz a piacon.

A héten érkezett beszerzésmenedzser-index is azt mutatja, hogy az ország a valutaválság után súlyos reálgazdasági problémákkal néz szembe. A BMI 42,7 pontra süllyedt az előz havi 46,4 pontról, ami azt jelzi, hogy a feldolgozóipar egyre gyorsabb zuhanást mutat, és elemzők szerint egyértelmű jele annak, hogy az ország mély recesszióba került.

Forrás: portfolio.hu

Hasonló cikkek