Az egérfogó című színdarab bemutatója Egerben

Az egérfogót Londonban lassan 70 éve játsszák megszakítás nélkül.

A Big Ben és a Tower-híd után a darabnak otthont adó St. Martin’s Theatre a leghíresebb londoni turistalátványosság – írja a színdarab rendezője ismertetőjében Kiss József a színház honlapján.

Agatha Christie minden idők egyik legolvasottabb írója, az ő könyveit fordították le a világon a legtöbb nyelvre. Több mint nyolcvan detektívregényt írt. Egérfogó című drámája a színháztörténet leghosszabb ideje műsoron lévő darabja: 1952 óta játsszák. 2018. szeptember 18-án megünnepelték a huszonhétezer ötszázadik (27.500!) előadást.

A behavazott, a világtól teljesen elvágott fogadóba, a fiatal Ralston-házaspár panziójába öt vendég érkezik: Mr. Wren, a hóbortos építész, Mrs. Boyle, a zsémbes, öreg hölgy, Mr. Metcalf, az elegáns őrnagy, a különc Miss Casewell és a rejtélyes, váratlan vendég, Mr. Paravicini. Végül sítalpakon becsúszik a fiatal Trotter nyomozó is – a havazás miatt a világtól elzárt ház már csak sítalpakon megközelíthető -, aki azért érkezik, hogy megakadályozzon egy gyilkosságot. „Gyilkos van önök között! – közli – és megint lecsapni készül!” Mindenki gyanús. A telefonzsinór elvágva. Aki olvasott már Agatha Christie-krimit, sejtheti, hogy a Monkswell-ház lakóinak mindegyike titkol valamit…

A Gárdonyi Géza Színházban eddig már két nagysikerű darabot rendezhettem (Black Comedy, Két úr szolgája), most nagy örömmel várom az Agatha Christie-vel való találkozást – árulja el befejezésül Kiss József rendező.

Nyitókép/MTI


Hasonló cikkek