Az egészségügyi tárca hamarosan bemutatja a szlovák oltási igazolást

Az egészségügyi minisztérium jelenleg intenzíven dolgozik egy olyan univerzális, nemzetközileg is elismert nyomtatvány kialakításán, amelyet a polgárok a COVID-19 elleni védőoltás abszolválása után fognak kapni – közölte a TASR-rel Zuzana Eliášová szóvivő.

A tanúsítványt napokon belül bemutatja az egészségügyi minisztérium. „Akik ki szeretnének utazni valamelyik engedélyezett országba, lépjenek kapcsolatba a körzeti orvosukkal és kérjék tőle, igazolják a védőoltását a nemzetközi oltási igazolványban.”

A Szlovák Háziorvosok Szövetsége (Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska/SVLS) ezzel kapcsolatban hétfőn reggel arról tájékoztatott, hogy Szlovákiában gyarapodik azoknak a polgároknak a száma, akik nincsenek beoltva, de félrevezető módon olyan igazolásra akarnak szert tenni, ami a COVID-19 betegség elleni védőoltásukat igazolja.

Monika Palušková, az Szlovák Háziorvosok Szövetségének elnöke elmondta, hogy a csalók különféle igazolásokat mutatnak be arról, hogy beoltották őket, ezek hitelességét azonban nehéz ellenőrizni, mivel minden oltóközpont másféle igazolást állít ki. „Az SVLS figyelmezteti az egészségügyi dolgozókat, ne töltsenek ki nemzetközi oltási igazolást olyan személy számára, akiket nem ők oltottak be Covid-19 ellen” – hangsúlyozta Palušková.

A társaság rámutatott, hogy az oltással kapcsolatos adminisztratív feladatokat az oltást végző orvosnak kell elvégeznie és teljes mértékben ő felel érte. Egyúttal azt tanácsolja a többi egészségügyi dolgozónak, hogy azonnal forduljon a rendőrséghez, ha valaki ilyesmivel próbálkozik náluk.

A Szlovákiában kiadott nemzetközi oltási igazolvány szlovák, angol és francia nyelvű.

Kövessen minket: Facebook

V4 Panoráma | Pannon Hírnök

Forrás: tasr, bumm.sk

Nyitókép forrása: Facebook


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek