Az Egyesült Államok az emberkereskedelemmel foglalkozó országok közé sorolta Kínát

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma az emberkereskedelemmel foglalkozó országok közé sorolta Kínát.

    A külügyminisztérium kedden hozta nyilvánosságra az emberkereskedelemmel foglalkozó jelentését.
A tárca 23 országot sorol fel, amelyek szerinte nem küzdenek kellő módon az emberkereskedelem ellen. Az említett országok között szerepel Szíria és Észak-Korea, valamint első ízben Kína is.     A Rex Tillerson külügyminiszter aláírásával publikált jelentés kiemeli a Kínában élő muzulmán vallású ujgur kisebbség helyzetét, kényszermunkára itélésüket és az észak-koreai menekültek erőszakos visszatelepítésének ügyét. Megállapítja: Peking “nem hozott komoly intézkedéseket” e gondok megoldására.
Az emberkereskedelemmel foglalkozó országokat – bár ezt a State Department nem jelentette be –  szankciókkal sújthatja az Egyesült Államok. E szankciók kiterjedhetnek az amerikai segélyprogramok szűkítésétől a kulturális és oktatási programok leállításáig.
A  külügyminisztérium listáján szerepel még a Kongói Demokratikus Köztársaság, a Kongói Köztársaság és Mali is. Ezek a nyugat-afrikai országok a gyermekkatonák “foglalkoztatása” miatt kerültek a listára. Amelyen szerepel Haiti is, bár erről a karibi országról a State Department megállapította, hogy jelentős erőfeszítéseket tett.


Hasonló cikkek