Az Egyesült Államok segít megerősíteni Ukrajna határait

Erősödő Kijevi aggodalmak

Az Egyesült Államok 24,5 millió dollár értékben olyan projekteket finanszíroz, amelynek célja Ukrajna Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös határainak megerősítése megfigyelő és ellenőrző berendezésekkel – írja a 168.hu portál a  Reutersre hivatkozva.

Kijev azzal vádolja Moszkvát, hogy több tízezer katonát vonultat fel a határai közelében egy esetleges offenzívára készülve. Oroszország tagadja, hogy támadást tervezne, de destabilizáló magatartással vádolja Ukrajnát és az Egyesült Államokat, ezért biztonsági garanciákat kér a NATO keleti terjeszkedésével szemben. A határszolgálat közleményében azt írta, hogy a 20 millió dollár értékű projektek videofelvevő rendszerek, drónok, valamint a határőröknek szánt egyéni védőfelszerelések beszerzését foglalják magukban.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO) csatlakozni kívánó Ukrajna 2018 óta egy sor amerikai lőszer- és Javelin rakétaszállítmányt is kapott, ami bírálatokat váltott ki Moszkvából.

 

Nyitókép: Ukrán katonák a függetlenség napja alkalmából rendezett felvonuláson Kijevben. Fotó: Stringer / Szputnyik/AFP)

Ha tetszett a cikk, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek