Az Egyesült Államokban vádat emeltek két iráni hacker ellen

Az Egyesült Államokban vádat emeltek két iráni hacker ellen egy 2016-ban amerikai intézmények ellen elkövetett hackertámadás-sorozat miatt. 

A 34 éves Faramarz Sahi Szavandi és a 27 éves Mehdi Sah Manszúri ellen a többi között internetes pénzügyi csalás, számítógépes csalásokra irányuló összeesküvés és védett számítógépes rendszerek szándékos megkárosítása miatt emeltek vádat.

Az Iránban élő két férfi 2016 óta folyamatosan amerikai kormányzati szervek, kórházak, iskolák és vállalatok számítógépes rendszereit támadta meg: SamSam néven ismert zsarolóvírusokat telepített a rendszerekre, átmenetileg megbénítva ezeket.

Szakemberek szerint ez volt az egyik legnagyobb méretű kibertámadás az Egyesült Államokban.

Ennek következtében kellett például 2016-ban elküldeni a pácienseket Los Angeles egyik kórházából, vagy tavaly átmeneti időre bezárni a georgiai Atlanta bíróságát és önkormányzati irodáit.

A hackerek több mint hatmillió dollárt gyűjtöttek be a zsarolóvírus révén.

Az amerikai pénzügyminisztérium a vádemeléssel egyidejűleg büntető intézkedéseket léptetett életbe két másik, szintén Iránban élő férfi ellen: ők segítettek a két számítógépes csalónak a digitális bitcoint az iráni pénznemre, a riálra átváltani.

Mivel mind a vádlottak, mind a szankcióval sújtottak Iránban élnek, és Teherán és Washington között nincs kiadatási egyezmény, elemzők szerint a vádemelésnek szimbolikus jelentősége van. Rod Rosenstein igazságügyi miniszterhelyettes ugyanakkor a vádemelést bejelentő szerdai sajtókonferencián azt mondta: bizakodó, hogy a vádlottak előbb-utóbb elnyerik büntetésüket, mert – ahogyan fogalmazott – “az amerikai igazságszolgáltatás keze messzire elér”.


Hasonló cikkek