Az Egyesült Arab Emírségek is részese a nemzetközi űrmissziónak

Hazzaa Ali al-Manszúri személyében az Egyesült Arab Emírségek első űrhajósa is rajta van – a legénység egy orosz és egy amerikai tagjának társaságában – annak Szojuz űrhajónak a fedélzetén, amely szerdán Bajkonurból startolt a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

“Hazám álmait és törekvéseit ma egy teljesen új dimenzióba viszem át. Isten adjon nekem sikert ehhez a küldetéshez” – írta Manszúri a felbocsátás előtt a Twitteren.

A Manszúrit, valamint Oleg Szkripocska parancsnokot és Jessica Meir asztronautát szállító Szojuz MSZ-15 űrhajó mintegy hatórányi repülés után érte el az űrállomást és automatikusan csatlakozott annak Zvezda (Csillag) nevű moduljához – közölte a Roszkoszmosz orosz állami vállalat. A jármű a tervezetthez képest ráadásul három perccel korábban érte el az űrállomást a tájékoztatás szerint.
Az arab űrhajós nyolc napig, orosz és amerikai társa pedig több mint egy fél évig, áprilisig marad majd az ISS fedélzetén. Az űrhajót az utolsó Szojuz-FG típusú rakéta vitte a világűrbe.

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek