Az Egyház kincsei nyomában

Nyolcadik alkalommal rendezik meg és vasárnapig tart az Ars Sacra Fesztivál, a szakrális művészetek hete. A hagyományoknak megfelelően Budapesten kívül számos vidéki város is kapcsolódik hozzá valamilyen kulturális eseménnyel. Képzőművészeti, helytörténeti, színházi előadások, múzeumi kiállítások és koncertek színesítik a fesztivál műsorát.

    Az Ars Sacra keretében tartották meg a Nyitott Templomok Napját. Budapesten közel harminc templomban volt valamilyen rendezvény, míg a vidéki városokban egy vagy két templom nyitotta ki ténylegesen egész napra a kapuit. Borsod megyében Mezőkövesden, Mezőnyárádon, Mezőkeresztesen, Tardon és Miskolcon voltak programok. Orgona- és hegedűkoncertekre került sor, egyház- és templomtörténeti történeti kiállításokat láthattak az érdeklődők.

Miskolcon a főprogramnak a martin-kertvárosi plébánia adott otthont, a város szívében azonban számos építészetileg is jelentős templom található.

A több mint 200 éves Belvárosi Evangélikus Templom főnevezetessége az elmúlt hetekben restaurált oltárkép, amit Székely Bertalan festett. Jézust a Getsemane-kertben ábrázoló kompozíció 114 éve készült. A mostani felújítás során sok port és kormot távolítottak el róla, így a színek újra előjöttek és eredeti pompájában látható a festmény.

PTV Fotó: Vona Ildikó

Az Avasi Műemlék Templom Miskolc belvárosának legrégebbi épülete. Az első kisméretű, egyhajós templom a XIII. században épült román stílusban, amit a XIV. században átalakítottak háromhajós, gótikus csarnoktemplommá. 1895-ben orgonát kapott, és mivel kiváló akusztikával rendelkezik, mostanság gyakran ad otthon hangversenyeknek. A templom híres harangtornyáról is, ami 1557-ben készült. Harangjai- 1941 óta- 15 percenként dallamot játszanak, a teljes melódia azonban csak egész órákkor csendül fel. Az Avasi Református Templom és a Harangtorony műemléki védelem alatt áll.

PTV Fotó: Vona Ildikó

A Szentháromság Görögkeleti Ortodox Műemlék Templom 1806-ban készült el. A Magyarországon igen ritka copf-stílusban épült templomot kelet felé tájolták, építését az tette szükségessé, hogy a török uralom után görög kereskedők telepedtek le Miskolcon, akik szerettek volna saját szakrális épületet. Belsejében található Közép-Európa legnagyobb ikonosztáza, ami 16 méter magas és 87 jelenetet mutat be Jézus életéből.

PTV Fotó: Vona Ildikó

A Mindszenti Római Katolikus Templomot 1724-ben kezdték építeni barokk stílusban és 1880-ban nyerte el mai formáját. Nevét onnan kapta, hogy a középkorban egy Mindszent nevű település főtere volt azon a helyen, ahol most a templom áll. Szobrait, díszes freskóit egri, mezőkövesdi és miskolci művészek készítették. Orgonája 1903-ból való, Angster József pécsi mester alkotása.

PTV Fotó: Vona Ildikó

A Búza téri „Boldogasszony” Görög- Katolikus Templomot 1911-ben szentelték fel és 2011-ben kapott székesegyházi rangot. Miskolcon ez volt az egyetlen olyan templom, ami négy haranggal rendelkezett. Főhomlokzata keleti tájolású, alaprajza latin kereszt formájú, tornya tetején kettős kereszt áll. Belsejében 19 képből álló, gazdagon díszített ikonosztáz található.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A Belvárosi Református Templom, vagy népszerű nevén Kakas-templom késő barokk, valamint klasszicista stílusban épült, és 1808-ban szentelték fel. Ekkor még nem volt tornya, orgonát is csak 1821-ben kapott. 1843-ban a kiterjedt miskolci tűzvészben megrongálódott a templom, 1864-re készült el a rendbehozatal és a toronyépítés, tetejére ekkor került fel a kakas. 1901-ben kétmanuálos, tizenkilenc regiszteres új orgona került a templomba.

PTV Fotó: Vona Ildikó

Miskolc két zsinagógával is rendelkezett. Az egyiket 1960-ban lebontották, a másik pedig egy éve zárva van, ugyanis az épület életveszélyessé vált. A múlt héten jelentette be a Kormányzati Információs Központ, hogy a tervek szerint jövőre megkezdődhet a restaurálása.

PTV Fotó: Vona Ildikó

 


Hasonló cikkek