Az együttműködés gondolata szép, csak a gyakorlatban nem működik…

Zászlós Gábor Magyar választási blokkot című vitaindító írása, melyben a szlovákiai magyar parlamenti képviselet jövőjéről értekezik, április 7-én jelent meg. A vitában azóta többen megszólaltak, alább Gál Zsolt, a Magyar Fórum alelnöke, a pozsonyi Comenius Egyetem Politológia Tanszékének oktatója véleményezi a helyzetet.

A magyar parlamenti képviselet megőrzéséért az ellentéteket félretéve össze kell fogni, etéren egyetértés uralkodik. De ha megkérdezik a (volt) hidas vagy a (volt) MKP-s választót, hogy odaadná-e a szavazatát egy olyan listára, amelynek élén Bugár, Érsek vagy Jakab, illetve Csáky, Berényi és Menyhárt van, egyből elszáll a nagy összhang és meggyőződés.

A magyar pártok együttműködésének gondolatával az a legnagyobb baj, hogy a gyakorlatban sohasem működött, kivéve a kisebb településeket, ahol a választók elsősorban általuk személyesen ismert egyénekre szavaznak. Talán nem véletlen, hogy a Híd és az MKP között egy évtizede nem tudott gyümölcsöző együttműködés születni, és az egyetlen komolyabb kísérlet 2014-ben a komáromi helyhatósági választáson látványosan megbukott.

Az egész együttműködés gondolatmenete abból a téves feltevésből indul ki, hogy ha két vagy több párt egyenként nem tudja megugrani az 5%-os parlamenti küszöböt, akkor össze kell fogniuk, így összeadódnak a voksok, együtt bejutnak, és ebből mindenki profitál. A gyakorlatban azonban a két párt szavazótábora között minimális az átjárás, hiába gyengül meg, sőt omlik össze látványosan az egyik, abból a másik nem tud profitálni. Az elnökválasztáson hiába lépett vissza Menyhárt József, ebből Bugár Béla szinte semmit sem tudott profitálni. Bugár lesújtó, 3,1%-os eredménnyel hatalmasat bukott, másképpen: a Híd 100 ezer szavazót veszített! Jelzésértékű az is, hogy a magyar összefogás szükségességéről folyton beszélő MKP egy szlovák jelölt javára lépett vissza. De hasonlóan nagy lehet az ellenszenv Csáky Pállal és Berényi Józseffel szemben a hidas és a Hídtól elfordult szavazók között. Az MKP is gyengült az öt évvel előtti eredményéhez képest, és hajszál híján, de lemaradt az 5 százalékról.

A két magyar párt párhuzamosan gyengül – csak a Híd jóval gyorsabban, összeomlásszerűen. Mára az egykori egységes MKP-tábor (2006-ban 269,1 ezer szavazattal 11,7%) is elvesztette választóinak tekintélyes részét. Emellett tartós jelenséggé vált a növekvő apátia, a magyar választók távolmaradása, így a dél-szlovákiai részvétel most már rendre az országos átlag alatt van. A Híd és az MKP a két legutóbbi választási katasztrófát pedig együtt hozta össze, nem mutogathatnak például a Magyar Fórumra, amely egyik választáson sem vett részt, sőt még pártként állást sem foglalt.

Elég nyilvánvaló, hogy az összefogás alapja a Híd és az MKP közötti megegyezés kell, hogy legyen. Ám amennyi többletszavazat remélhető lenne az összefogástól, annyi vagy még több úszna el a nagyfokú kölcsönös elutasítottság miatt. Ez hatványozottan érvényes, ha olyan vezető politikusok is ott lennének, akik a vörös posztót jelentik az ellentábor számára. Tehát van egy elvárás, hogy egyesek ne legyenek ott a listán, viszont nehezen elképzelhető a Híd Bugár, az MKP meg Csáky nélkül.

Valamivel jobb megoldásnak tűnik a (kényszer)koalíció, viszont a bejutási küszöb itt már 7%. Végső soron pedig marad a teljesen új párt kizárólag választási célra, csakhogy ezt már tegnaptól szervezve is késő lenne.

De nem lehet megkerülni a szlovákiai belpolitika alakulását sem. A magyar pártokkal szembeni bizalomvesztés legfőbb oka, különösen a Híd esetében, hogy a rossz oldalra álltak. Ez az oldal, a Smer egy korrupt maffiaállamot épített ki, amely a szervezett bűnözéssel is összefonódott a legmagasabb szintekig. Emellett Fico és Kaliňák vezényletével magyarellenes incidensek sorát követte el, Malina Hedvig meghurcolásától és elüldözésétől a dunaszerdahelyi szurkolóverésig. Hiba volt belépni a harmadik Fico-kormányba 2016-ban, hiba volt ezt gyorsan és olcsón megtenni, de megbocsáthatatlan bűn volt ott maradni a Kuciak-gyilkosság után. Az egyetlen elfogadható megoldás akkor az előrehozott választás volt. Ha ez megtörtént volna, a Magyar Fórum alighanem meg sem alakul. Most a 2-3%-os eredmények tükrében érthetetlen, miért maradt bent a Híd minden áron a koalícióban. De a Fórum létrejöttéhez kellett a tehetetlen MKP tétovázása is, amely a 2016 utáni konzisztens elhatárolódás helyett megyei szinten több régióban is együttműködik a Smerrel.

Fico már az utolsó szalmaszálba kapaszkodik, és Kotleba neonáci pártjával tesztelgeti az együttműködést – hidas képviselők szégyenteljes asszisztálása közepette. A Magyar Fórum elutasítja az együttműködést a Smerrel, az SNS-szel, illetve Kotlebáékkal, ehelyett a Tisztességes Szlovákia oldalára állt, hogy alternatívát kínáljon az olyan választóknak, akik véget akarnak vetni Fico maffiaállamának és kiábrándultak a magyar pártokból.

Mindazonáltal ha a Híd és az MKP meg tud egyezni, a Magyar Fórum is hajlandó csatlakozni, ezen nem fog múlni.

Forrás: ujszo.com

Fotó: Shutterstock-felvétel


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek