Az ELA lesz az első, szlovákiai székhelyű európai intézmény

Peter Pellegrini kormányfő óriási sikernek tartja, hogy Pozsonyban lesz az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) székhelye.

„Már a szavazás első körében sikerült győznünk.” – jelentette ki az uniós foglalkoztatási, szociális ügyi, egészségügyi és fogyasztóvédelmi miniszterek tanácsának csütörtöki, luxemburgi döntése után. A székhely megszerzéséért versenyben volt Románia, Horvátország, Ciprus és Lettország is. „Köszönet illeti Ján Richter munkaügyi minisztert is, aki több hónapos munkával méltó helyszínként prezentálta Szlovákiát az új uniós intézmény számára. Köszönetet szeretnék mondani a külügyminisztériumnak és mindenkinek, aki segítette a munkánkat.” – tette hozzá Pellegrini és megjegyezte, egy ilyen új uniós intézmény megszerzése egyáltalán nem könnyű feladat.

Közel 150 uniós szakértő költözik Pozsonyba, és rendszeresen a szlovák fővárosban fognak tanácskozni az európai munkajogi szakértők. „Ez mindenképpen növeli Pozsony, mint Európáért elkötelezett főváros presztízsét.” – véli a kormányfő.

Az intézmény fő küldetése az uniós jogok hatékonyabb érvényesítése a határokon átnyúló munkavállalói mobilitás és a szociális biztonság koordinációja területén. Tájékoztatni fogja az állampolgárokat és a cégeket a mobilitással kapcsolatos jogaikról és kötelességeikről, valamint koordinálni fogja a tagállamok közötti együttműködést. Az ELA közvetítő szerepet is be fog tölteni, ha határon átnyúló vitákra kerülne sor a tagállamok között. Az előzetes becslés szerint az ELA éves költségvetése 50 millió euró körül lesz.

Forrás: ma7.sk

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek