Az elektromos autók egyes országokban szennyezőbbek, mint a benzinmotorosok

MTI/Reuters – A globális felmelegedés elleni harc egyik fegyverének számító elektromos gépkocsik egyes térségekben szennyezőbbek benzinmotoros társaiknál – mutatta ki a Radiant Energy Group tanulmánya.

Európában, ahol a leggyorsabban nő az e-gépkocsik száma, ezen belül is például Lengyelországban több szén-dioxidot generálnak, mivel az elektromos energia többségét szénfűtésű erőművekből nyerik.

A szénmegtakarítás attól függ, mivel fűtik az erőműveket, illetve attól is, hogy a nap mely időszakában töltik ezeket a gépkocsikat. A legjobb a helyzet Svájcban, ahol atom- és vízierőművek biztosítják az elektromos áramot, itt 100 százalék a szénmegtakarítás, utána következik Norvégia 98, Franciaország 96, Svédország 95 és Ausztria 93 százalék szénmegtakarítással a benzinmotoros gépkocsikhoz képest.

Az utolsó helyen áll Ciprus négy százalékkal, előtte van Szerbia 15 és Hollandia 37 százalékkal. Az elektromos gépkocsik legnagyobb európai gyártója, Németország 55 százalékos megtakarítást ért el a REG tanulmánya szerint.

Németországban és Spanyolországban azonban, ahol a nap-és a szélenergia-termelésbe hatalmas összegeket fektettek, a megújuló energiaforrások tárolásának hiánya azt jelenti, hogy a közlekedésből fakadó szénmegtakarítás erősen függ attól, a nap mely időszakában töltik fel ezen gépkocsikat. Ha délután, amikor a napsugárzás és a szél erőteljes, 16-18 százalékkal több szenet lehet megtakarítani, mint éjszaka, amikor az elektromos hálózatokat gáz- vagy szénerőmű által működnek.

A Glasgowban zajló ENSZ-klímakonferenciához időzített elemzés készítői arra figyelmeztetnek, hogy az autóipar képessége a kibocsátás-csökkentésre arról függ, hogy jobb módokat találjanak az elektromos hálózatok szénmentesítésére, a megújuló energia tárolására, amely kihívással még számos európai országnak szembe kell néznie.

A glasgow-i klímakonferencia margójára

Több nagy autógyártó sem egyezett bele a szigorúbb kibocsátási előírásokbaa konferencia fő sarokpontjai közé tartozott, hogy tető alá hozzanak egy hatalmas autóipari célkitűzést, mely szerint 2040-re minden olyan modell gyártását leállítják, melynél a károsanyag-kibocsátás lehetősége fennáll.

Az aláírók között többek között ott van a Ford, a GM, a Jaguar Land Rover, a Mercedes-Benz és a Volvo, valamint a kínai a BYD Auto is. A nagyok közül azonban többen is elutasították ezt a törekvést, a BMW, a Hyundai csoport, a Renault-Nissan-Mitsubishi, a Stellantis, a Toyota és a VW is nemet mondott a kezdeményezésre. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a világ jelentős részén a töltőhálózat infrastruktúrája nem kiépíthető, illetve gazdasági szempontból sem megvalósítható, ugyanis a szegényebb régiókat két évtized alatt vélhetően lehetetlen felzárkóztatni. 

A kép illusztráció


Hasonló cikkek