„Az élet nem egyirányú utca” Beszélgetés Kegye Jánossal a „Church Time” lemez – jótékonysági bemutatókoncertje előtt.

 

Kegye János pánsíp művész 2015. június 13-án este, Budapesten, az I. kerületi Batthyány téren álló Felsővízivárosi Szent Anna templomban ad jótékonysági koncertet, a Humánus Alapítványi Iskola javára. Ebből az alkalomból beszélgettünk a művésszel a koncertre történő felkészülés közben.

PannonHírnök: Kinek a felkérésére és milyen indíttatástól vezérelve döntött úgy, hogy jótékonysági koncertet ad az alapítványi iskola javára? Közel állnak hozzád az iskola által közvetített alapértékek? A humanisztikus kooperatív szemléletre épülő oktatási koncepció? A tehetséggondozás?

Kegye János: Közös ismerősünkkel Bán Csaba, gyerekkori barátommal több, mint 40 éve ismerjük egymást. Az élet hiába sodort el bennünket többször is távolra, azért mindig tudtunk egymásról. Amikor néha hazajöttem, ha csak rövid időre is, mindig szerét ejtettük egy találkozásnak, baráti beszélgetésnek. Nem rég Csabi felhívott, hogy a Humánus Alapítványi Iskolánál dolgozik. Az iskolai élet, az oktatás és nevelés példaértékű. Jó lenne segíteni, ki kellene találni valamit. Beszélt a Pannon Média Grouppal, média oldalról támogatnának egy ilyen célzatú kezdeményezést. Előzetesen informálódtam, majd elkezdtünk ötletelni a Csabival és így jutottunk el a jótékonysági koncert gondolatáig. A gondolatot tett követte. Ennek eredményeként kerül megtartásra 2015. június 13-án az iskola támogatását célzó előadás.

A koncertnek helyet adó Szent Anna templom főkapuja, a Hit, Remény, Szeretet allegorikus szobraival van díszítve, Véletlen vagy tudatos volt a helyszín kiválasztása?

Kerestük a helyszínt és nyugodtan mondhatjuk, hogy ez egy szerencsés egybeesés a véletlennel. Eredetileg egy másik templom is szóba került, ahol régebben koncerteztem, de végül emellett döntöttem. A templomot oly módon is ismerem, hogy tudomásom van az ott folyó zenei életről, a rendszeres koncertekről. Ehhez meg van a megfelelően fogékony a zenei eseményeket igénylő, azokat látogató közönsége. Édesanyám ott lakik 100 méterre a templomtól, amikor édesapám elment 2004 be, a búcsúztató miséket itt ebben a templomba tartottuk.

– Gyakran ad jótékonysági koncertet, sok felkérést kap? Ezek közül van olyan, amelyik különösen emlékezetes?

– Nagyon sűrű az éves a programom és sok felkérést kapok. Amikor a lehetőségem engedi, örömmel állok a jó ügyek mellé. Minden évben kettő-három jótékonysági fellépést el szoktam vállalni. Az élet nem egyirányú utca adni is tudni kell, nem csak mindig kapni. Ezek közül különösen emlékezetes volt, egy tavalyelőtti meghívásom. Gyöngyösre mentem egy rákbeteg kisfiú megsegítésére rendeztek jótékonysági koncertet. Megható volt, hogy mennyien mozdultak meg önzetlenül, a hívó szóra. Művészek, helyi táncegyüttesek sokasága lépett fel. Én is csak kettő számot tudtam előadni, mert a felkérést elfogadók nagy száma miatt, közel négy órás koncert lett a vége!  Komplikált és anyagilag nehezen kezelhető volt a kis beteg ügye, mert a nála alkalmazandó beavatkozást csak Spanyolországban végezték. Szívmelengető és feledhetetlen volt látni az önzetlen adakozók sokaságát. Volt még egy másik emlékezetes jótékonysági koncert, amit Baján adtunk a Mága Zolival, a bajai kórház megsegítésére.

– A pánsíp, nem tradicionálisan magyar hangszer. A zene, amit játszik mégis mindenkit, megérint. Mi lehet az oka?

A csoda ebben a hangszerben hogy iszonyúan spirituális hangszer. Nem véletlen, hogy a spirituális zenék 80-905-a erre a hangszerre íródik. A hangja megfogja és fogva tartja az embert, bárki is legyen az.  Olyan érzés közvetítő a hangja, ami a hegedűvel is felveszi a versenyt. Nem véletlen, hogy az átiratokban ahol ez a hangszer megszólal, például Mozart Kis éji zenéjében, a hallgatóknak eszükbe sem jut, hogy pánsípon hallja az ismert hegedűszólamot, mert annyira beleillik.  Elképesztő leveleket kaptam koncertek után. Betegek meghallgatták a CD felvételem és érzékelhetően javult a közérzetük, jobban érezték magukat. Nem szeretnék most nagyon belemenni ebbe a témába, de az egész világ a rezgéseken alapul. A zene is a rezgések összessége, harmóniája. Ezeknek a rezgések keltése a hangszerekkel, történik. A rezgés közvetítésben a hangszereken belül, a pánsípnak meghatározó szerepe van, mert a hangja a sinusgörbe az alaprezgések formatívja. Nekem fontosak a közönségemtől kapott visszacsatolások, mert ebből is tudom, hogy művészileg jó, amit csinálok, és jó hangszert választottam.

– A szombati koncerten milyen stílusú művek szerepelnek majd a repertoárban? Mi alapján történt a válogatás?

Rengeteg koncertem volt.  Eddig 32 CD lemezem jelent. Ezek között viszont egy olyan sincs, amelyiken a templomi fellépéseim során játszott összes művek rajta lennének. Mint egy hiánypótlóként készítettem ezt a lemezem. Az összes templomi fellépésem során előadott darab szerepel rajta, kiegészítve egy-kettő érdekes szerzeménnyel. A lemez címe – Church Time – is a válogatásom jellegére utal.

A lejátszási listát az egyházmegyéhez nyújtottam be jóváhagyásra. A jóváhagyott művek kerülnek előadásra a koncerten. Összességében elfogadták, 2 vagy 3 darabot húztak csak ki a lejátszási listáról.

Köszönjük a beszélgetést és sok sikert az előadáshoz!


Hasonló cikkek