Az elmúlt 125 év legjobb könyvei

Tavaly októberben a New York Times Book Review a 125. évfordulóját ünnepelte, és ebből az alkalomból kiválasztották az elmúlt 125 év legjobb könyveit, írja a Könyves Magazin.

A New York Times Book Review szerkesztői az olvasókat kérték föl arra, hogy megszavazzák az általuk vélt legjobb regényeket. A felhívásra közel 200 ezer szavazat érkezett 67 országból, és ez alapján történt meg a lista összeállítása, melyre 25 cím került föl. 1. helyezett lett Harper Lee Ne bántsátok a feketerigót! című klasszikusa, míg a 2. helyére J. R. R. Tolkientől került A Gyűrűk Ura. A dobogó 3. fokán az 1984 végzett George Orwell-től, míg a 4. helyen a Száz év magány (Gabriel García Marquez) és az 5-en A kedves (Toni Morrison).

Ernest Hemingway, John Steinbeck és William Faulkner hét regénnyel is felkerült a listára, míg James Baldwin, Margaret Atwood és Virginai Woolf ötször szerepel rajta.


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek