Az első gyertya

Advent nem azt jelenti, hogy leporoljuk a tavalyról eltett adventi koszorút, kiakasztjuk a Helloho vagy a Xmas feliratokat az ajtóra és fellógatjuk a felfújt mikulást az ereszre.

A meghitt és romantikus karácsonyváró varázslatok inkább csak a mesében léteznek. A valóság az, hogy a munka, a kötelező év végi céges bulik, az iskolai és óvodai ünnepségek közt sokszor nem találjuk meg az ünnep lényegét. Mire felsorakoznak a bejglirudak, összeáll a halászlé, minden ajándék kipipálva, becsomagolva és áll a fa, addigra ott az ünnepcsömör. Az angyalszárnyak suhanását sem kívánjuk, csak egy ágyat. Pedig lehet másként.

 

Lássunk hozzá máris! Nem kell ehhez különösebb előkészület, egyszerűen üljünk le és beszéljük meg saját magunkkal: idén nem lesz idegtépő rohangálás decemberben. Minden nap egy lépést teszünk az ünnep felé. És ha nem lesz minden kész? Jézuska attól még eljön.

Az adventi koszorú lehet idén mézesből, kicsit más, kicsit újszerű, igazi három az egyben: mert dekoráció, sütemény és lehet ajándék is egyben! Kellemes illatot áraszt, és ha küldetése véget ért, elcsemegézhető egy pohár tea vagy bor mellé.

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt

25 dkg méz

10 dkg cukor

5 dkg vaj

2 tojássárgája

1 kiskanál szódabikarbóna

kb. 0,5 dl tej

1 kiskanál mézessütemény-fűszerkeverék

reszelt citromhéj

a díszítéshez: 2 tojásfehérje

kb. 15 dkg porcukor

magvak

 

Mezes adventi 1

 

A tésztához valókat egy nagyobb tálba öntjük, és kézzel alaposan összedolgozzuk. Először ragacsos lesz a massza, de azután szépen összeáll. Fóliába csomagolva legalább két órára behűtjük, de az sem baj, ha több napot pihen a hűtőben. A tésztát lisztezett deszkán 4-5 mm vastagra elnyújtjuk, és a megfelelő formákat éles késsel kivágjuk. Praktikus, ha előbb készítünk hozzá papír sablont. A mécseseknek megfelelő méretű pogácsaszaggatóval készíthetünk mélyedést a tésztában. A kivágott formákat sütőpapírral borított tepsire fektetjük és 170 fokon szép aranybarnára sütjük. Ha kihűltek, összeállítjuk a mézes művet. A tojásfehérjéket annyi porcukorral keverjük össze, hogy jó tejföl sűrűségű masszává váljon. Ezzel ragaszthatjuk egymáshoz a mézes darabokat. A cukormázat kicsi nyomózsákba töltve, kicifrázzuk a mézet, és ennek segítségével ragasztjuk rá a magvakat is. Négy vagy nyolc nagyobb szív alakú mézesből érdekes és egyszerű adventi dísz készülhet. Ha van otthon egy régi, tuti mézeskalács recept, természetesen azt is bátran használhatják!


Hasonló cikkek