Az első választó véleménye

Sokszor felmerül, hogy a fiatalok, a tizennyolcadik életévüket betöltött generáció nem érdeklődik a politika és a közügyek iránt. Ezért utánajártunk, hogy a felvidéki fiatalok részt vesznek-e a március 5-ei választáson. Ezúttal egy első választót, a gömöri Urbán Miklóst faggattuk.

Még sosem voltam szavazni, tavaly decemberben voltam 18 éves. Szüleim és nagyszüleim viszont azt mondják, hogy négy évente annyit meg kell tenniük és most már nekem is, hogy elmegyünk a parlamenti választások alkalmával is szavazni.

Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a családból senki nem politizál, így tényleg arra szavazhatunk, akihez a szívünk húz. Tavaly voltam a krasznahorkai táborban, ezért nagy valószínűséggel azokat az embereket fogom bekarikázni, akiket ott megismertem. Hogy miért? Mert fontos, hogy ide, közép-Szlovákiába is szerveznek egy ilyen fesztivált. Az édesapám szerint a gombaszögi táborok valamikor régen is jók voltak és a Csemadok által szervezett rendezvények is. Ezért ő a Csemadokosokra fog szavazni. Bízik benne, hogy minél többen közülük bejutnak az MKP listájáról, mert akkor legalább így is segíteni tudják majd a Csemadokot.

Mondtam az osztálytársaimnak is, akik már voltak 18 évesek, hogy el kellene menni szavazni, de a négyből ketten nem akarnak. Még győzködöm őket, hátha megértik, miért fontos. Az érveim? Ne a nyugdíjasok döntsék el, merre menjünk, nem azért, mert ők nem fontosak, hanem azért, mert mirólunk döntenek ők is. Igaz, talán helyesebben, mint mi magunk.


Hasonló cikkek