Az elszakított, állásukat elvesztő magyar migránsok

A Kárpátalján élő Ilona 45 évesen döntött úgy, hogy férjével együtt külföldön próbál szerencsét – olvasható a g7.hu pénteken megjelent riportjában.

“Akkoriban másfélezer hrivnya [mai árfolyamon 18 ezer forint] volt a fizetésem, a számlák pedig 4000 hrivnyát [47 ezer forintot] tettek ki. Az ember nem szívesen hagyja itthon a családját, de a lányaim már férjhez mentek, anyóst-apóst pedig segíteni kellett. Ezért úgy voltunk, menjünk, próbáljunk meg pénzt keresni” – indokolta hét évvel ezelőtti döntését Ilona.

Éveken keresztül dolgoztak csehországi gyárakban, majd megszülettek az unokák, és Ilonáék szerettek volna közelebb kerülni hozzájuk. Míg Csehországból csak három havonta mehettek haza, Magyarországról egy-két havonta meg tudják tenni. Férjével együtt egy éve dolgoznak egy kisebb nyugat-magyarországi autóipari beszállítónál. Egy hasonló gyári munkával havi nettó 180-200 ezer forintot is megkereshetnek pótlékokkal, ami a három-négyszerese annak, amennyit Ukrajnában lehetne keresni.

Az elmúlt egy hónap azonban teljesen felforgatta az életüket. Kisemmizve, állás nélkül maradva töltik napjaikat kárpátaljai otthonukban. Autójukat és ruháik jelentős részét kénytelenek voltak Magyarországon hagyni, ahová bizonytalan ideig nem térhetnek vissza az átkelés ellehetetlenülése miatt.

A teljes cikket ITT olvashatja.

Nyitókép: Koronavírus – Ukrán vendégmunkások a záhonyi határátkelőhelyen. MTI/Balázs Attila.


Hasonló cikkek