Az emberek többsége viseli a maszkot Kecskeméten és környékén

November eleje óta ismét több helyen kötelező a szájmaszk viselése Kecskeméten és környékén is. Megnéztük, betartják-e az emberek a szabályt

Az újabb járványügyi intézkedések, köztük a maszk viselése már nem érte váratlanul az embereket. Úgy tűnik, a legtöbben betartják a szabályokat, érzik a felelősséget maguk és mások iránt egyaránt. Az elmúlt bő másfél évben a maszk már a mindennapjaink részévé vált. A legtöbb ember táskájában, zsebében még a nyári hónapokban is ott lapult egy-két darab, hiszen nem tudhatta, mikor lesz rá újra szüksége. Az egészségügyi intézményekben eddig is folyamatosan viselni kellett, de ez a kör a napokban tovább bővült.

A maszkviselést országosan előírták a tömegközlekedési eszközökön, megállókban. Emellett Kecskeméten a helyi operatív törzs pluszban előírta a maszk használatát az önkormányzati intézményekben, például kulturális intézményekben, múzeumokban, könyvtárakban, a temetői ravatalozókban, piacokon, ügyfélszolgálati irodákban, ahogy tette sok más önkormányzat is országszerte. A tanintézetekben nem kötelező, ugyanakkor több intézményben már hetek óta előírás a maszk viselete.

Az elmúlt napokban tudatosan figyelve a megállókat, elmondható, hogy az utazóközönség legnagyobb része maszkban várakozott.

Elvétve egy-két utazni vágyót, aki viszont a busz beérkezésekor már biztosan viselte a maszkot. Ennek kapcsán a Széchenyi­városban élő Mária, aki naponta többször is buszozik, megosztotta tapasztalatát. – Szerintem felelősségtudatosak vagyunk, tudjuk, hogy komoly betegségről van szó. Úgy látom, utastársaim törvénytisztelők, maszkban várakoznak és utaznak, nem jelent problémát senkinek. Igaz, a minap két fiatal maszk nélkül várakozott, és amikor felszálltak, én kértem meg őket, hogy vegyék fel. Azonnal elnézést kértek, és vették is elő – összegezte tapasztalatait.

A Helvécián élő Györgyike a napokban szintén buszozott és ügyintézett a megyeszékhelyen. – Jók a tapasztalataim, magam is törekszem a biztonságra, és elvárom másoktól is, hogy betartsák az előírásokat. Örömmel láttam, hogy a fiatalok is komolyan veszik a szabályokat. Többen még a buszmegállóhoz tartó sétára is felveszik a maszkot. Szembetűnő volt ugyanakkor, hogy már mindenki eltakarja a maszkkal még az orrát is, ami korábban nem volt jellemző. A bankban pedig, ahol nem előírás, mégis mind a bankosok, mind az ügyfelek önkéntesen viselték a maszkot – sorolta fel.

A boltokban egyelőre nem előírás a maszk viselete. A pénztárosokat sok helyen védi plexifal, és egyre többen maszkot is viselnek pluszban. Az eladók között is nő azok száma, akik maguktól felveszik. Ugyanakkor van már olyan kisebb bolt, ahol a tulajdonos kötelezően írta elő dolgozóinak.

A vásárlók nagyobb része a boltokban még nem él az önkéntes maszkviseléssel, de napról napra többen döntenek mellette.

Elsősorban a nagyobb hipermarketekben látható a vásárlókon, úgy tűnik, a kisebb boltokban még kevésbé érzik szükségét. Ugyanakkor azok száma is nő, akik a maximális biztonságra törekedve a maszk mellé kesztyűt is húznak a vásárláshoz, a bevásárlókocsijukkal a maximális távolságtartásra törekednek, sőt akár nagy lépést hátrálnak is, ha valaki közelít feléjük.

A gyógyszertárakba viszont már hetek óta többen maszkban tértek be, és ha nem is előírás, de inkább kint várakoztak, ha többen voltak a helyiségben. Az utcákon, a szabad ég alatt egyelőre csak kevés emberen látható maszk, de itt is emelkedő tendencia figyelhető meg. –  írja a BAON.hu

Révhegyi Andrea


Hasonló cikkek