Az emlékezet hét főbűne – miért felejtünk el dolgokat?

Kivel ne fordult már volna elő, hogy elment bevásárolni, aztán hazatért mindenféle termékkel, kivéve azzal, amiért valójában nekivágott az útnak? Mi szab gátat az emlékezetnek, miért felejtünk el dolgokat?

Az idő mindent legyőz – az emlékezetünket is

Idővel elhalványulnak az emlékezeteink, bármiről is legyen szó. Például hiába mond el valaki ma pontról pontra érthetően egy feladatot és érzi úgy, hogy a tudás birtokában ez gyerekjáték lesz – jövő hétre akár komoly kihívásnak is tekintheti a feladatot.

Az elhalványulást egyetlen módon lehet legyőzni: állandó ismétléssel. Minél többet ismétel egy feladatot, annál jobban bevésődik az emlékezetébe.

Túl sok feladatvállalás

Az emberek azt gondolhatják, hogy szórakozott az, aki egy nap teljes erőbedobással végzi a munkáját, másnap pedig percekig tart mire eljut hozzá a gondolat, hogy tulajdonképpen mit is kell csinálnia, holott a feladat ugyanaz.

Ez azonban egy teljesen normális agyi reakció azoknál, akik egyszerűen túlvállalják magukat. A figyelem és az emlékezet összezavarodik és nehéz felvennie a versenyt a halmokban váró feladatokkal.

Már a nyelvemen van!

Már ön is biztosan tapasztalta azt az érzés, amikor hirtelen ki akart mondani valamit, aztán egyszerűen képtelen volt felidézni, hogy mit is gondolt néhány pillanattal ezelőtt. Ebben az esetben az információ ott van az emlékezetünkben, csupán az előhívás okoz gondot. A pszichológia egyszerűen rövidzárlatnak nevezi a jelenséget – ne aggódjon, eszébe fog jutni!

emlékezet

Összekeveredés

Téves attribúcióról beszélünk, amikor az emlékezet és a képzeleterőnk összekeveredik egymással és megtéveszt. A történet, amely a fejünkben lezajlódik egy szintig valóban igaz, azonban vannak benne téves elemek – például valóban találkozott a múltban egy régi barátjával, azonban nem azon a helyszínen, ahol az az emlékezetében szerepel.

Nem emlékszel? De, most hogy mondod…!

A pszichológia szuggesztibilitásnak hívja, amikor valaki más ültet bele egy gondolatot a fejünkbe és egy idő után tényleg valóságosnak hisszük az elmesélt történetet. Bízzon magában, a jó emlékezetében!

A szerelmesek állandó csapdája

Egy hónapja még forrt önben a méreg, mára viszont már nem is tartja olyan vészesnek a másik fél hibázását, sőt, még akár lelkiismeret furdalást is érez. Azonban semmi más nem történt, csupán eltelt egy pár nap. Ha ma történne ugyanaz a szituáció, ugyanazt a reakciót váltaná ki önből!

Feledhetetlen emlékképek

Talán mindenkinek az életében vannak mélypontok, tragédiák, olyan események, amelyeket nehéz, szinte lehetetlen feldolgozni. Az agy legnagyobb kihívását ugyanis nem az jelenti, hogy előidézzünk valamit, hanem hogy elhessegessük a nem kívánt, aggasztó gondolatokat.

Megoldás? Terelje el a gondolatait! Vágjon bele új dolgokba, találkozzon többet a barátaival – egyszerűen kösse le a figyelmét valami egészen mással.

Vélemény, hozzászólás?