Az építőipar 1 százalékkal növelte hazánk GDP-jét 2019-ben

H Ágnes

Mintegy 1 százalékkal növelte a magyar építőipari termelés teljesítménye az ország GDP-volumenét 2019-ben.

Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: az építőiparban a havi bruttó átlagkereset 13 százalékkal növekedett tavaly, a teljes munkaidőben alkalmazott dolgozók átlagkeresete 287 900 forint volt. Kiemelte az államtitkár, hogy az építőipar bruttó hozzáadott értéke a 2018. évi jelentős növekedést követően 2019-ben további 21 százalékkal emelkedett.

Az épületek megvalósítása ágazat termelése 19 százalékkal, az építőipari termelői árak pedig átlagosan 9,7 százalékkal emelkedtek.

2014-től folyamatosan emelkedett az alkalmazásban állók száma az építőiparban. A múlt év végén 114 500 vállalkozást tartottak nyilván az építőiparban, 12 százalékkal többet az az előtti évhez viszonyítva. A minimum 5 főt foglalkoztató építőipari vállalkozásoknál 2019-ben a növekedés elérte a 8,1 százalékot, ez 156 700 alkalmazásban állót jelent. A teljes munkaidőben dolgozók átlagkeresete 287 900 forintra növekedett.

Boros Anita kiemelte, hogy 2019-ben az építési, valamint a gép- és berendezés-beruházások is jelentősen növekedtek. Az építési beruházások 16 százalékos növekedése meghaladta a nemzetgazdasági átlagot, a gépberuházásokat pedig 11 százalékos bővülés jellemezte.

A leginkább eredményes területek az épületekbe és az egyéb építményekbe történő beruházások, az uniós forrásokból finanszírozott infrastrukturális fejlesztések, az állam által építtetett kulturális és sportlétesítmények, az üzleti szféra által megvalósított irodaházak, logisztikai csarnokok, kereskedelmi egységek, valamint a háztartások lakásépítkezései voltak.

Összegezve az építési beruházások az összes beruházás több mint a felét, 58 százalékát tették ki tavaly, ez számszerűsítve 2019-ben 212,9 milliárd forintot jelent, ami jelentősnek mondható.


Hasonló cikkek