Az érettségi megakadályozására buzdítják a tanárokat

Élesen kritizálta a kormány idei érettségiről hozott döntését a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete az MTI-hez eljuttatott közleményében. A szakszervezet szerint a koronavírus-járvány miatt kockázatos megtartani – még korlátozott módon is – a vizsgákat.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be, hogy csak írásbeli érettségi vizsgákat szerveznek a koronavírus-járvány miatt május 4-től a kormány döntése alapján, és kizárólag azoknak lesz lehetőségük érettségit tenni, akiknek a továbbtanulás miatt erre szükségük van. Ez mintegy 83 ezer diákot érint, és a  vizsgákat várhatóan mintegy két hét alatt bonyolítják le.

A PDSZ véleménye szerint a lehető legrosszabb döntést hozta a kormány: hiába kérték a szakmai szervezetek és szakszervezetek a széleskörű szakmai egyeztetést.
Ezzel a lehető legnagyobb kockázatnak teszik ki az érettségiben részt vevő felnőtteket és diákokat, családjaikat, továbbá veszélyeztetett korú vagy egészségi állapotú hozzátartozóikat – írták. Álláspontjuk szerint a most bejelentett intézkedés önmagában megkérdőjelezi az eddigi korlátozó rendelkezések hitelét, s az a fegyelem, amellyel a magyar társadalom alkalmazkodott a kialakult helyzethez, lazulni fog, és az eddigi áldozatok értelmetlenné válnak.

Felszólítják a tanárokat, jelezzék az intézményvezetőjüknek, hogy jelen körülmények között nem kívánnak közreműködni az érettségiben, valamint a szülőket, hogy tiltakozzanak ők is a gyermeküket és családjukat veszélyeztető döntés ellen – áll a PDSZ közleményében.

Az Emmi reagált

Megdöbbentő, hogy a járvány közepette is politikai akciókat űz a “balliberális elkötelezettségű” Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, és nyíltan az érettségi megakadályozására buzdítja a pedagógusokat – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint a PDSZ az érettségiző fiatalok jövőjével is képes játszani politikai okokból.
Köszönet minden pedagógusnak, aki a diákok érdekeit szem előtt tartva nem ül fel ennek a hangulatkeltésnek, és ebben a rendkívüli helyzetben is teljesíti a hivatásával járó feladatokat, ahogy teszik azt az ápolók, orvosok, rendőrök, katonák, szociális dolgozók, kormánytisztviselők és más, közszférában dolgozók – áll a közleményben.

Forrás: MTI


Hasonló cikkek