Az EU meghosszabbította a Moszkva elleni szankciókat

Újabb hat hónappal meghosszabbította az Európai Unió az Oroszország ellen Ukrajna destabilizálása miatt elrendelt gazdasági szankcióit – jelentette be csütörtökön a tagállami kormányokat tömörítő miniszteri tanács sajtószolgálata.

Az uniós büntetőintézkedések hatályát 2020. január 31-éig tolták ki, mivel – mint a tanácsi közleményben írták – Moszkva még mindig nem hajtotta végre az ukrán válság rendezését célzó minszki megállapodásokban foglaltakat. A szankciók meghosszabbítását a tagországok állam- és kormányfőinek mindegyike jóváhagyta az Európai Unió előző heti csúcstalálkozóján – írja az MTI.

Vagyis, az orosz állammal baráti kapcsolatot kereső és tartó Orbán Viktor is emellett szavazott.
Az EU legutóbb decemberben döntött arról, hogy hat hónappal, 2019. július 31-ig meghosszabbítja az orosz agresszió miatt életbe léptetett korlátozásokat. Először 2014 júliusában döntöttek a szankciókról, mivel az unió szerint szerint Moszkva a nemzetközi jogot megsértve csatolta el a Krím félszigetet Ukrajnától, és szakadár erőket támogat az ország keleti részében.

Az intézkedések értelmében korlátozzák egyes orosz bankok és vállalatok hozzáférését az európai tőkepiachoz, valamint tiltják a fegyverek és a katonai jellegű végfelhasználásra szánt kettős rendeltetésű termékek, továbbá bizonyos energetikai technológia exportját Oroszországba.

Forrás: MTI 


Hasonló cikkek