Az Európa Tanács a kisebbségek hatékony védelmére szólította fel Ukrajnát

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága állásfoglalást fogadott el, amelyben felszólította Ukrajnát, hogy tartsa tiszteletben és védje a nemzeti kisebbségek jogait, beleértve az oktatás nyelvét is, közli az állásfoglalás szövegére hivatkozva Jevropejszka Pravda.

TEGYENEK HALADÉKTALANUL INTÉZKEDÉSEKET “A NEMZETI KISEBBSÉGEKHEZ TARTOZÓ SZEMÉLYEK TISZTELETBEN TARTÁSA ÉS VÉDELME ÉRDEKÉBEN, IDEÉRTVE A VONATKOZÓ NEMZETKÖZI SZERZŐDÉSEKBEN RÖGZÍTETT MEGLÉVŐ JOGOKAT, AMELYEKNEK UKRAJNA RÉSZESE ÉS A KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOKAT”.

Az Európa Tanács emellett további erőfeszítésekre szólította fel Ukrajnát az összes érintett csoporttal a nyelvhasználat világos és koherens jogi és politikai keretének kidolgozása érdekében, hogy szilárd jogi garanciákat nyújtsanak az összes kisebbségi nyelv használatára.

AZ ÁLLÁSFOGLALÁS EMLÉKEZTET ARRA, HOGY VÉGRE KELL HAJTANI A VELENCEI BIZOTTSÁG 2017. SZEPTEMBER 5-I OKTATÁSI TÖRVÉNY RENDELKEZÉSEIRŐL SZÓLÓ VÉLEMÉNYÉBEN FOGLALT AJÁNLÁSOKAT.

Azt is javasolja, hogy mielőbb tartsanak országos népszámlálást, tegyenek erőfeszítéseket az ukrán társadalomban észlelhető intolerancia, a rasszizmus, az idegengyűlölet és gyűlöletkeltésének minden formája elleni küzdelemre, ezen eseteket vizsgálják ki és szükség esetén alkalmazzanak megfelelő szankciókat.

Sebestyén Márta

Forrás: eurointegration/Kárpáthír


Hasonló cikkek