Az Európai Bizottságon múlik Ukrajna uniós tagsága

eubizottagonmulikMikola Azarov, ukrán miniszterelnök szerint az Európai Bizottságon múlik az ukrán EU-társulási tárgyalások sikere. Szerinte háromoldalú tárgyalásokra lenne szükség Oroszország bevonásával.

Az ukrán kormányfő, Mikola Azarov szerint az Európai Bizottságtól függ Ukrajna EU–társulása. Azarov ezt egy tévéinterjúban jelentette ki, ahol emlékeztetett arra, hogy Kijev háromoldalú konzultációkat javasolt Ukrajna társulásával kapcsolatosan. Az egyeztetéseken az Európai Unió és Ukrajna mellett, Oroszország venne részt. Moszkva támogatja ezt az elképzelést, az unió részéről azonban többször elhangzott, hogy az ukrán társulás kérdéseit nem kívánják Oroszországgal megvitatni. Azarov szerint „alapvető probléma, hogy Ukrajna fő partnere, Oroszország gazdasági veszélyeket lát ebben önmaga és a vámszövetség számára”, ezért lenne szükség a háromoldalú egyeztetésekre.

A kormányfő szerint azonban nem csak ez az egy feltétele annak, hogy sikeresek legyenek a tárgyalások. Azarov úgy gondolja, hogy az uniónak kompenzálnia kellene Ukrajna társulással járókezdeti veszteségeit. Szavai szerint Európa nem hajlandó megvenni az Ukrajnában gyártott vagonokat, csővezetékeket, repülőgépeket és édesipari termékeket. „Európában senki sem fogja megvenni a mi Rochen csokoládénkat” – szögezte le, majd hozzátette, hogy jelenleg az Európai Unióval való külkereskedelmi forgalomban 10 milliárd dollár deficitje van Ukrajnának.

A Kijevnek nyújtott december 17-én aláírt 15 milliárd dolláros orosz hitelről a kormányfő cáfolta, hogy rövid távú pénzügyi segítségről lenne szó. Leszögezte, hogy ilyesmi nincs rögzítve abban a megállapodásban, amelyet a két államfő, Viktor Janukovics ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök írt alá. A hitel első, három milliárd dollár értékű részletét Ukrajna már meg is kapta, a többit várhatóan jövő év elején folyósítja Moszkva. A hitel megállapodásról Azarov további részleteket azonban nem árult el.

MTI/PannonHírnök


Hasonló cikkek