Az Európai Parlamient az Oroszország elleni szankciók fenntartása mellett van

európai-parlament

Az Európai Parlament (EP)  szorgalmazta, hogy az EU továbbra is tartsa hatályban az Oroszországgal szemben elrendelt szankciókat. Ezt az az állásfoglalás tartalmazta, amelyet az EP csütörtökön fogadott el Strasbourgban az ukrajnai helyzetről.

    Ezek a szankciók azt szolgálják, hogy az orosz vezetést rábírják politikája megváltoztatására – olvasható az állásfoglalás indoklásában. A képviselők ugyanakkor szükségesnek tartják azt is, hogy Ukrajnában induljon újra a valódi nemzeti párbeszéd, minden érintett fél bevonásával. 

   A dokumentum egyik társszerzőjének, Szanyi Tibor szocialista EP-képviselőnek az értékelése szerint a következő időszakban Ukrajna helyzete lesz az EU közös kül- és biztonságpolitikájának, illetve a keleti partnerségnek az igazi tesztje. Az uniós erőfeszítések kimenetele a térség és az egész kontinens biztonsága, stabilitása szempontjából meghatározónak bizonyulhat – hangoztatta közleményében Szanyi.

    Az MSZP EP-képviselője szerint az EU sikeres ukrajnai szerepvállalásának kulcsa a következetesség és az egység: következetesség a közös fellépésben az erőszak beszüntetéséért, a minszki megállapodás maradéktalan betartásáért, “és mindenekelőtt a Krím félsziget illegális annektálásának elutasításában”, valamint egység az unió és tagállamai politikájában, különösen az Oroszországgal szembeni magatartásban és a szankciók kérdésében. 

EP-oroszország    A következetesség jegyében – fejtette ki Szanyi – a Krímet illetően követelni kell az eredeti állapot visszaállítását. A Moszkvával való együttműködés helyreállításáról úgy vélekedett, hogy az kívánatos, “de ez csak valódi EU-orosz párbeszéd keretében érhető el”. 
    “Minden olyan tagállami törekvés, amely partikuláris gazdasági érdekek és egyéni politikai célok mentén homályos különalkukkal szolgálja ki (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) taktikáját, súlyosan árt Ukrajna, a térség és az unió érdekeinek” – hangoztatta Szanyi Tibor. 
    A képviselő szerint Federic Mogherininek, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének “mindent meg kell tennie azért, hogy egy tagállam kormánya se kompromittálhassa tovább az EU egységét az orosz, illetve az ukrán kérdés kezelésében”.
    Brüsszeli médiaforrások szerint ugyanakkor Mogherini hivatala olyan javaslatot kíván jövő hétfőn az EU-országok külügyminiszterei elé terjeszteni, amelynek értelmében továbbra is fenntartanák ugyan a kifejezetten a Krím orosz bekebelezéséhez kapcsolódó uniós szankciós intézkedéseket, ám az Oroszországgal szembeni átfogó gazdasági korlátozásokat fokozatosan enyhítenék, illetve feloldanák, azzal párhuzamosan, amilyen mértékben Moszkva eleget tesz a kelet-ukrajnai feszültség enyhítésére irányuló kötelezettségeinek.

Forrás. MTI


Hasonló cikkek