Az európai szövetségeseket bírálta Pompeo

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter bírálta az európai szövetségeseket, mondván, nem voltak valami segítőkészek az Irakban megölt Kászim Szulejmáni iráni tábornok ügyében.

A Fox News csatornának adott interjúban pénteken Pompeo elmondta: telefonon beszélt a világ különböző vezetőivel, hogy tájékoztassa őket a Bagdad közelében végrehajtott amerikai légicsapásokról, amelyek következtében életét vesztette Kászim Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka és Abu Mahdi al-Muhandisz, az iráni támogatású iraki milíciák ernyőszervezetének, a Népi Mozgósítási Erőknek a vezetője.

Beszéltem térségbeli partnereinkkel, hogy elmagyarázzam nekik, mit és miért csináltunk, és hogy a támogatásukat kérjem. Mindnyájan fantasztikusak voltak” – mondta Pompeo. „De az egyes partnereinkkel folytatott megbeszéléseim nem sikerültek olyan jól. Őszintén szólva az európaiak nem voltak annyira segítőkészek, mint amennyire reményeim szerint lehettek volna” – fogalmazott. „A briteknek, a franciáknak, a németeknek, mindenkinek meg kell értenie, hogy az, amit tettünk, amit az amerikaiak tettek, az életeket mentett Európában is” – tette hozzá.

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) tájékoztatása szerint a légicsapásokat Donald Trump amerikai elnök rendelte el. Pompeo pénteken a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy a csapásméréssel egy küszöbön álló támadásnak vették elejét.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter szombaton közölte: megvitatta a közel-keleti helyzetet Heiko Maas német és Vang Ji kínai külügyminiszterrel, és egyetértettek abban, hogy el kell kerülni a feszültség további élezését.

Mindnyájan hangsúlyozták, hogy fontos megőrizni Irak szuverenitását és a stabilitást általában az egész térségben, valamint azt is, hogy Iránnak nem szabad újra megsértenie a nukleáris programjáról 2015-ben megkötött nemzetközi megállapodást.

A kínai külügyminiszter szombaton beszélt iráni kollégájával, Mohamed Dzsavád Zaríffal is. Vang rámutatott: az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy visszaél az erő alkalmazásával, és párbeszéd révén kell megoldásokat keresnie. Vang Ji kijelentette, hogy az amerikai hadsereg kockázatos magatartása sérti a nemzetközi kapcsolatok alapvető normáit, valamint a feszültség és zűrzavar fokozódásához vezet a térségben.

Kína konstruktív szerepet fog játszani a béke és biztonság fenntartásában a Perzsa(Arab)-öbölben – mondta a kínai külügyminiszter.


Hasonló cikkek