Az Európai Unió vezetői és a NATO főtitkára is gratulált Joe Bidennek

Az Európai Unió intézményeinek vezetői, valamint a NATO főtitkára egyaránt  gratuláltak Joe Bidennek az elnökválasztáson elért sikeréhez. Közleményükben a transzatlanti partnerség fontosságát, valamint azt hangsúlyozták, hogy készek a szorosabb együttműködésre az új amerikai adminisztrációval a közös kihívások hatékony kezelése érdekében.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió és az Egyesült Államok barátságát és szövetségének fontosságát hangsúlyozta.

Példátlan transzatlanti partnerségüka történelem, a demokrácia, a szabadság, az emberi jogok, a társadalmi igazságosság és a nyitott gazdaság közös értékeiben gyökerezik. Ez a partnerség az, amely évtizedek óta alátámasztja a liberális szabályokon alapuló nemzetközi rendet, és továbbra is a stabilitás, a biztonság és a jólét oszlopát jelenti az Atlanti-óceán mindkét oldalán” – hangsúlyozta.

Kijelentette, az Európai Bizottság készen áll fokozni együttműködését az Egyesült Államokkal a mindkét fél előtt álló kihívások kezelése érdekében.

Von der Leyen a kihívások között a koronavírus-járványt és annak gazdasági és társadalmi következményeit, az éghajlatváltozás elleni küzdelmet, a digitális átalakulás előmozdítását, a közös biztonság megerősítését, valamint a szabályokon alapuló többoldalú rendszer reformját említette.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közleményében azt írta, az Európai Unió tudomásul veszi az amerikai választási folyamat legújabb fejleményeit, amelyek alapján gratulál Joe Biden megválasztott elnöknek és Kamala Harris megválasztott alelnöknek.

Az Európai Unió ismételten hangsúlyozza elkötelezettségét az erős transzatlanti partnerség mellett, és készen áll arra, hogy kapcsolatba lépjen a megválasztott elnökkel, az új kongresszussal és az új amerikai közigazgatással” – fogalmazott Michel.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke kijelentette: az Európai Unió a jövőben is együtt kíván működni “nagyszerű partnerével és szövetségesével”, az Egyesült Államokkal.

A világnak szoros kapcsolatra van szüksége Európa és az Egyesült Államok között. Szükség van a transzatlanti kapcsolatok újrakezdésére, hogy képesek legyenek megoldani az előttük álló kihívásokat – hangsúlyozta Sassoli.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár közleményében azt hangoztatta: az erős NATO egyaránt jó az Egyesült Államoknak és Európának. Szükség van a közös erőre, hogy a szövetség képes legyen megbirkózni olyan kihívásokkal, mint az egyre határozottabb Oroszország, a nemzetközi terrorizmus, a kibertámadások okozta veszélyek, valamint a globális erőviszonyok elmozdulása Kína térnyerésével.

Csak akkor lehetünk biztonságban és csak akkor lehetünk sikeresek, ha együtt nézünk szembe ezekkel a kihívásokkal” – fogalmazott Stoltenberg.


Hasonló cikkek