Az Európai Unióban 2013 és 2017 között 12 milliárd eurónyi hamisított árut foglaltak le

Mintegy 438 millió hamisított árut foglaltak le az Európai Unióban 2013 és 2017 között, amelyek becsült értéke csaknem 12 milliárd eurót tett ki – közölte az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) kedden az MTI-vel.

A lefoglalt tételek összértékének mintegy 70-85 százalékát a nemzeti piacokon belüli lefoglalások jelentik, míg a fennmaradó részt az unió határain kobozták el.

Tagállami szinten a legjelentősebb piac Olaszország, amely lefedi a mennyiség 54 százalékát és a becsült érték 60 százalékát. Azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy az egyes nagyobb tagállamokból – például Németország, Lengyelország és részben az Egyesült Királyság – nem állnak rendelkezésre adatok arról, hogy nemzeti piacaikon mennyi hamisított terméket foglaltak le.

Az unió, illetve a tagállamok határainál lefoglalt árucikkek többségét ruházati kiegészítők, játékok, cigaretták, illetve CD-k és DVD-k alkotják. Az uniós határokon történt lefoglalásoknál a védjegyek sérelme dominált, míg a nemzeti piacokon többek között a szerzői jog és a szabadalmak elleni jogsértések játszottak nagyobb szerepet.


Hasonló cikkek