Az európaiak többsége nem kér a migrációból

A Pew Research Center amerikai kutatóintézet legfrissebb felmérése szerint világszerte kisebbségben vannak azok, akik határozottan pártolják a migrációt. Úgy tűnik, emberek millióinak ellenőrizetlen beengedése végül mégiscsak felelőtlen döntésnek bizonyult.

Világszerte rengetegen ellenzik a migrációt – ezzel a címmel közölt hétfőn egy kutatást az amerikai Pew Research Center, amelyben 27 állam bevándorláshoz való viszonyát vizsgálták. A felmérésben kimutatták, hogy ahogy nő a migránsok nemzetközi mozgásának mértéke, úgy ábrándulnak ki az emberek egyre inkább a bevándorlás pártolásából.

Más szavakkal: Európa nem akar több migránst.

Külön érdekesség, hogy e tíz uniós tagállam között Magyarország és Lengyelország mellett olyan nemzeteket is találni, mint Németország vagy Svédország, amely a migrációs válság idején következetesen a nyitott kapus bevándorláspolitika mellett érvelt. Az viszont kevésbé meglepő, hogy Görögországot és Spanyolországot is megtalálhatjuk ezen a listán, hiszen az elmúlt években ezt a két országot sújtotta leginkább a bevándorlás.

Harmincöt százalékra tehető azon válaszadók aránya, akik a migráció jelenlegi mértékével elégedettek, és mindössze tíz százalékot tesz ki a válaszadók azon része, akik a jelenleginél több migránst szeretnének látni országukban.

Érdemes leszögezni azonban, hogy ez a tendencia nem csak az európai országokban figyelhető meg. Izraelben a bevándorlásellenesek tábora 73 százalékra rúg, míg az azt pártolók (tehát a jelenlegi mértékkel elégedettek, vagy több bevándorlót akarók) összesen 24 százalékot tesznek ki.

Kicsit távolabb, Japánban a legtöbben nem változtatnának a bevándorlás jelenlegi mértékén (54 százalék), ez azonban abból a szempontból érthető, hogy a szigetország rendkívül szigorú bevándorláspolitikát folytat. Kicsit kiegyenlítettebb számokat figyelhetünk meg Ausztráliában (38 százalék csökkentené, míg 42 százalék megtartaná a jelenlegi bevándorlás mértékét), amely nagy hangsúlyt fektet tengeri határainak védelmére.

Forrás: 888.hu


Hasonló cikkek