Az Idősek Világnapja margójára

Október a korosodó korosztályok hónapja: ilyenkor tartjuk az Idősek Világnapját, s a Menopauza Világnapját is. Ennek apropóján az öregedéssel kapcsolatos félelmekről kell szólnunk, hiszen napjaink felgyorsult, fiatalságközpontú világban elsősorban a lélekben történő változásokkal kell megküzdenünk.

Manapság az örök fiatalság illúzióját kergetve sok ember fél az öregedéstől és megpróbál fiatalabbnak tűnni a saját koránál. Míg egyesek megtehetik, hogy akár kés alá fekszenek, vagy botox feszesíti az izmaikat, mások sportolással igyekeznek karban tartani magukat. De a legtöbben azok vannak, akinek ezek egyikére sincs lehetősége, vagy a személyiségükhöz nem illik egyik megoldás sem. Azt azonban még ők is megtehetik, hogy hajfestéssel, sminkkel, színesebb ruhatárral igyekeznek fiatalítani a megjelenésükön.

“Ki öreg? Csakis az, aki annak érzi magát!…”

Ha úgy döntünk, hogy fel akarjuk venni a kesztyűt a természetes folyamatokkal szemben, ezt megtehetjük természetes módon is: a bőrünk, a hajunk ápolása és az egészségünkre fordított idő mindenképpen megéri, hiszen a körérzetünkre, de még társadalmi kapcsolatainkra is jó hatást gyakorolhatnak!

Érdemes hangsúlyt fektetni arra, hogy bőségesen hidratáljunk! Kívülről és belülről is, hiszen a kor előrehaladtával a bőrünkben egyre kevesebb a keratin, a kollagén és elasztin rostok is meggyengülnek, valamint a faggyúmirigyek is kevesebb zsírt termelnek, amik a ráncok megjelenéséért felelnek.

A dohányzás, az egészségtelen étkezés, a túlzásba vitt napozás, a nem megfelelő testápoló-készítmények és sminkek használata szintén hozzájárul a ráncok elmélyüléséhez, ezért erre is ügyelnünk kell: életmód-váltásra is szükség lehet.

De hogyan? – Olvasson tovább, a kép után is!

Ha fiatalosan akarunk maradni, mindenképpen ügyeljünk arra, hogy sok vitamint fogyasszunk: elsősorban gyümölcsök, zöldségek fogyasztása által, de vitaminkészítményeket is érdemes bevetni a csontjaink és izmaink egészségének megőrzése érdekében is.

Ha komolyan sportolásba nem is akarunk belefogni, szakítsunk időt minden nap egy kis tornára. Ettől a hangulatunk is jobb lesz, és már néhány perc nyak- , váll- és derékkörzés, hajolgatás, nyújtózkodás is szinte csodát tesz velünk!

Tihanyi-Konda Szilvia

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK:

Mit tegyünk őszi rossz közérzet ellen?

A depresszió megszüntetése – 9 pontban

Közeledik az Idősek Világnapja: Ön mit tett ma idős rokonaiért?

 

 

Képek forrásai: http://galeria.trojmiasto.plhttp://i.dailymail.co.uk/


Hasonló cikkek