Az illatok jótékony hatásai, avagy: Illatterápia testnek és léleknek

Simogatóan lágy, virágos illatok, üdítően frissítő citrusok, a mező friss, tavaszi fűillata?  Vagy inkább a lédús, édeskés gyümölcsök zamatát és bódító virágokat megidéző aromák állnak közel szívünkhöz, bájosan nőies, kecses kis üvegcsékbe zárva…

Vajon melyik lehet az igazi? Mindannyian keressük a személyiségünkhöz igazán illő, kifinomult illatot, de azt vajon tudjuk-e, hogy miért éppen az az adott illat lesz a miénk?

 

Aromaterápia  a hétköznapjainkban

 

Az aromaterápiát már évezredek óta ismerik és számon tartják, s modern világunkban ugyanúgy és újra szerves részét képezi életünknek, és mindennapjainknak. Az egyes illatok és illatkompozíciók idegrendszerünkre gyakorolt pozitív hatásainak mivolta ma pedig már megkérdőjelezhetetlen. Hangulatunk javítására, gyógyításra, stressz oldásra és ellazulás céljából is számos illóolaj áll a rendelkezésünkre, de persze az sem mindegy, hogy a nap, mint nap rendszeresen használt parfümünket milyen illatjegyek, és hatások alapján választjuk ki a rendkívül széles repertoárból.

 

Illattár a memóriánkból?

Az, hogy milyen illatot kedvelünk, illetve mely illatokat, illatjegyeket utasítunk el, nagyon sok mindenen múlik. A memóriánkban számtalan érzést és emléket társítunk, sokakat akár tudat alatt is – az egyes illatokhoz. Az pedig, hogy kinek-kinek milyen emlékeket idézünk fel egy-egy illatélmény kapcsán. Mikor kislányként szakadtam a hatalmas, frissen vágott gyepen a keretünkben, vagy a szomszéd bácsi nyírta a háza előtti telken a füvet, és ragyogott az ég, sütött a nap, az mindig olyan megnyugvással töltött el. A fűillatoknak sokak számára erősen nyugtató, boldogságot okozó érzést, vagyis erős hangulatjavító hatást tulajdonítanak. A szakértők azt vallják, hogy ezek az emlékek a parfümválasztásunk során is kihatnak ránk, hiszen a legkedvesebb emlékekhez, és emberekhez is szervesen kapcsolódnak az adott illatok, illatélmények. Az is nagyban befolyásolja ízlésünket a parfümök terén, hogy például édesanyánk milyen illatokat kedvelt. Vannak családok, ahol például a nehezebb, keleties vonal generációról generációra öröklődik, így már a fiatalabb korosztály tagjainak parfümválasztása is könnyedén terelődik ebbe az irányba.

Egy-egy illatnak nincs külön önálló „személyisége” mind addig, míg nem kapcsoltuk azt gondolatban valamihez, ami jelentéssel bír a számunkra. Kiválósága pedig abban rejlik, hogy amint tudatunk kapcsolatba kerül vele, szinte azonnal, tudat alatt valamilyen érzelemmel kapcsolja össze az idegrendszerünk. Agyunk egy azon részében, a limbikus rendszerben kapcsolódik össze ez a két nagy terület, mint a szaglásunk, és az érzelmeink. Agyunk új emlékei pedig a hippokampuszban keletkeznek és tárolódnak, s itt lesz igen fontos a szerepük, mivel szaglórendszerünk központi része szintén közvetlen kapcsolatban áll ezzel a területtel. Ilyen erős mélységekbe pedig egyetlen egy másik érzékszervünk sem képes eljutni. Éppen ezért az adott illatok kedvelése, avagy elutasítása akár már egészen kicsi korunkban, gyermekként is kialakulhat. Például, hogyan lesz valakiből kávéimádó, ha otthon minden reggel arra ébredt, hogy friss kávéillat töltötte be a lakást, akkor ő – nagy valószínűséggel – az otthon melegével köti össze emlékeiben a kávé illatát.

 

Illatemlékek segítségünkre lehetnek a hétköznapjainkban is

Korunk embereinek számára hatalmas könnyebbség, hogy tudatában vagyunk annak, hogy orrunk segítségével stimulálni, fejleszteni tudjuk a memóriánkat. Ez a munkában, tanulás során való koncentrációban nagy segítségünkre tud válni. Kutatások már arra is rámutattak, hogy könnyebben előhívhatunk egy-egy információt emlékezetünkből, ha egy adott illat kíséretében ülünk le tanulni például. Később ugyanis pusztán csak a fejillat felidézésével is könnyedén eszünkbe juttathatjuk majd az ily módon tanultakat.

Ha pedig még arra is figyelünk, hogy ez az illat, melyet a tanulás mellé választunk, eredendően is olyan legyen – amely köztudottan javítja a koncentrációt – mint például a mentás, citrusos illatok – akkor még jobb eséllyel vághatunk neki az új anyag elsajátításának.

Hasonlóan jó példa lehet, hogy ha szoktunk meditálni, és meditációnk közben még egy füstölőt is meggyújtunk, akkor a későbbiek során, már pusztán a füstölő illatának megérzése is relaxált állapotba képes hozni a tudatunkat, akkor is, ha éppen nem meditálunk, csak megérezzük azt az adott illatot.

 

Fájdalomcsillapításra is alkalmasak lehetnek az illatok?

Ha testünk és szellemünk egymással való kapcsolatát javítjuk, ily módon nemcsak kiegyensúlyozottabbakká válhatunk, de fájdalomküszöbünk is nagymértében kitolható. Tulajdonképpen bármely kellemes illat képes elvonni a figyelmünket fájdalmainkról, gondjainkról, a kutatások szerint azonban a legalkalmasabbak erre mégis az édes illatok. Így rögtön érthető, hogy napjainkban, a 21. század elejére miért is lettek annyira közkedveltek, és robbantak be a piacra az édeskés, gyümölcsös és virágos illatkompozíciók, vagy a keleties, orientális illatcsaládból származó összeállítások, melyek a trendek előrejelzései szerint igencsak vezető szerepet töltenek be az illatok piacán újabban. Az édes íz, – és vele együtt az édes illatok is természetesen – azért nagyon remek fájdalomcsillapítók, mert aktiválják az agyunk endorfintermelését szabályozó hormonokat, vagyis szaknyelven az opioidreceptorokat. Zamatukkal mind az érzelmi, mind pedig a fizikai fájdalmainkat illetve szorongásainkat könnyebben tudjuk csillapítani, enyhíteni.

 

Képek forrása: candlesandsupplines.net, challengetochange.com; finessyoga.com; evoillution.com

 

 


Hasonló cikkek