Az IMF élesen bírálta a brit adócsökkentési terveket

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) ritkán tesz ilyet, de most élesen bírálta a brit kormány, konkrétan Kwasi Kwarteng pénzügyminiszter adócsökkentési terveit, amelyek miatt a Bank of England is jelentős intézkedéseket ígért.

 

A fiskális politika ne a monetáris politikával ellentétesen működjön

 

A hitelfelvétellel finanszírozott adócsökkentések sorozata padlóra küldte a fontot – így sok jelzáloghitelező leállította a fix kamatozású hitelek nyújtását a lakásvásárlóknak az emelkedő kamatok miatti félelmek okán.

 

“Tekintettel a sok országban – köztük az Egyesült Királyságban is – tapasztalható magas inflációs nyomásra, ebben a helyzetben nem javaslunk nagy és nem célzott költségvetési csomagokat” – mondta az IMF. “Fontos, hogy a fiskális politika ne a monetáris politikával ellentétesen működjön.”

 

A Munkáspártja 17 pontos előnnyel vezet egy közvélemény-kutatás szerint

 

Keir Starmer ellenzéki Munkáspártja 17 pontos előnnyel vezet egy közvélemény-kutatás szerint – és a párt éves liverpooli konferenciáján támadásba lendült.

 

“Magasabb kamatlábak, magasabb infláció, magasabb hitelfelvétel. És miért? Nem önökért, nem a dolgozó emberekért, hanem a társadalom leggazdagabb 1%-ának adócsökkentéséért. Ne felejtsenek, és ne bocsássanak meg! Az egyetlen módja, hogy ezt megállítsuk, egy munkáspárti kormány” – jelentette ki.

 

Szeptemberben rekordszintre ugrottak a kiskereskedelmi árak

 

A brit jegybank helyzetét tovább nehezíti, hogy szeptemberben rekordszintre ugrottak, 5,7 százalékkal emelkedtek a kiskereskedelmi árak – ami a legmagasabb az index 2002-es bevezetése óta. A gyengébb font valószínűleg még magasabbra tolja az inflációt a következő hónapokban.

Forrás: hu.euronews.com

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek