Az inkák „aranya” – az egészséges táplálkozás jegyében!

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap az egészséges táplálkozás, illetve egyre több és több embert érintenek olyan emésztőrendszeri betegségek, melyek miatt a betegek táplálkozását alapjaiban szükséges megváltoztatni. Cikkünkben szeretnénk egy hazánkban kevésbé ismert gabonanövényt bemutatni, amely nemcsak a glutén érzékenyek számára lehet érdekes, hanem bárkinek, aki szeretne minél változatosabban és egészségesebben táplálkozni.

A quinoa, más néven rizsparéj vagy amerikai rizs magas ásványianyag tartalommal rendelkező álgabona. Az álgabonákat növényrendszertanilag nem a gabonák közé soroljuk, ám felhasználásuk azokkal megegyező. Dél-Amerikából, az Andokból származik, ahol már Krisztus előtt 5000-ben is termesztették. Az inkák fontos élelmiszere volt, erre utal az általuk használt egyik elnevezése is, a „mother grain”. Termesztésének legjelentősebb színtere Dél-Amerika nyugati partvidéke: Bolívia, Peru, Ecuador, Argentína, Chile. Napjainkban a legtöbb quinoát Peruban takarítják be, de termesztésével foglalkoznak az USA-ban és Európában is.

Felhasználása igen változatos: a növény leveleit zöldségként fogyasztják a spenóthoz hasonlóan, magjából lisztet őrölnek, vagy gabonapelyhet készítenek belőle, összegezve: más gabonákhoz hasonlóan hasznosítják. Ezen felül alkohol tartalmú italok előállítása is lehetséges belőle, ám ez nem jelentős. Magjai fajtától függően meglehetősen változatos színűek lehetnek: fekete, piros, sárga, narancssárga, fehér. Fontos megemlíteni, hogy magja felületén szaponin található, mely egy keserű anyag, de áztatással könnyen eltávolítható.

Lássuk beltartalmi tényezőit, melyek kellőképp tanúsítják a táplálkozásban betöltött pozitív tulajdonságait! Fogyasztása kálcium, foszfor, magnézium, vas, cink, B-vitaminok, E-vitamin tartalma miatt előnyös. Fehérjetartalma 13-15%, szénhidrátok: 60-65%, zsír: 5-6%, ásványi anyagok: 3,4-4%. A quinoa egyik érdekessége, hogy a gabonákhoz képest kedvezőbb termésének fehérjetartalma és a fehérje minősége egyaránt. Esszenciális aminosavakban gazdag: magas metionin tartalma van, lizin tartalma pedig magasabb a búzáénál. Jelentős rosttartalma miatt cukorbetegségben, székrekedésben szenvedőknek ajánlott fogyasztása. Fitoszteroljai gyulladáscsökkentő hatásúak.

A quinoa igen fontos szerepet tölthet be a glutén érzékenyek életében, ugyanis termése glutén mentes, és ahogy bemutattuk, széles körben felhasználható. A legtöbb hazai hipermarketben könnyen hozzájuthatunk, igaz, az ára kissé borsos a többi, hazánkban népszerű gabonához képest.


Hasonló cikkek