Az iráni elnök üdvözlő levelet küldött a brit kormányfőnek

Miközben London és Teherán viszonya egyre inkább elmérgesedik, Haszan Róháni iráni elnök üdvözlő levelet küldött Boris Johnsonnak, Nagy-Britannia újdonsült kormányfőjének reményének adva hangot, hogy a két ország diplomáciai kapcsolatai szorosabbak lesznek az ő kormányzása alatt.

A levelet vasárnap hozták nyilvánosságra Róháni honlapján. Az iráni elnök – miután gratulált Johnsonnak megválasztásához – azt írta: reméli, hogy Johnson 2017-es – eddig egyetlen – teheráni látogatása még külügyminiszterként, és „mostani miniszterelnöki tisztsége a két- és a többoldalú kapcsolatok további elmélyüléséhez vezetnek.”

Boris Johnson szerdától Nagy-Britannia kormányfője, Teherán és London viszonya pedig már július elejétől olyannyira megromlott, hogy vasárnap már a második brit hadihajó érkezett a Perzsa(Arab)-öbölbe.

Odavezénylésük oka, hogy Irán a múlt héten lefoglalta a Stena Impero brit tartályhajót válaszul arra, hogy július elején a brit királyi tengerészgyalogság Gibraltárnál lefoglalta a Grace 1 nevű iráni tartályhajót azzal a gyanúval, hogy Szíriába akart kőolajat szállítani, megsértve az Európai Unió által a szíriai rezsimmel szemben bevezetett szankciókat.


Hasonló cikkek