Az ITM pótdíjamnesztiát hirdet az autópályán bliccelőknek

Megúszhatja a pótdíjfizetést, aki utólag éves autópálya-matricát vesz, illetve ügyfélbarát egyszerűsítésekkel csökkennek az állampolgárok és vállalkozások adminisztrációs terhei az útdíj fizetési rendszerben – ez derült ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményéből.

Az ITM tájékoztatása szerint a jogosulatlan úthasználat miatt korábban kiszabott pótdíjak a fizetési felszólítást követően kiválthatóak lesznek az éves országos matrica megvásárlásával.

Az úthasználók az új rendelkezések hatálybalépésétől dönthetnek úgy, hogy a pótdíjfizetés helyett alapáron utólag megvásárolják az éves országos matricát. Az éves matrica a vásárlás naptári évében és a következő év januárjának végéig jogosít az autópályák, autóutak igénybevételére – tájékoztatott róla a Minisztérium.

Az is fontos, hogy a 2018-as évben bevezetett pótdíj-maximalizálás a jelenlegi háromhoz képest már két eset után is lehetségessé válik, továbbá az új pótdíjamnesztia száznyolcvan napos ügyintézéssel, hat pótdíjnak megfelelő összeg ellenében mentesít a felhalmozódott, akár több százezer forintos követelés megfizetése alól.

A korábban kizárólag természetes személyek számára elérhető részletfizetési lehetőséget kiterjesztik a gazdasági társaságokra. Az úthasználóknak kedvez az is, hogy a rendelet szerinti szolgáltatások elvégzéséért egy alkalommal kérhető csak ügyintézési díj.

Az ITM tájékoztatása szerint a rendeletmódosítások döntő része 2020. december 1-jén lép hatályba.

 


Hasonló cikkek