Az izraeli miniszterelnök elítélte a török erők fellépését

Egyértelműen elítélte csütörtökön a török erők fellépését Benjámin Netanjahu izraeli ügyvivő miniszterelnök, aki óva intett a kurdok elleni etnikai tisztogatásoktól, és humanitárius segítségnyújtást ajánlott fel a kurdoknak.

Izrael határozottan elítéli a szíriai kurd területek török megszállását, és óva int a kurdok elleni etnikai tisztogatásoktól Törökország és szövetségesei részéről – fogalmazott Netanjahu egy közleményben. Izrael kész humanitárius segítséget nyújtani a bátor kurd embereknek – tette hozzá.

A Kreml önmérsékletre szólította fel a szembenálló feleket

Önmérsékletre és a további lépéseik alapos megfontolására szólította fel az Észak-Szíriában szemben álló feleket az elkezdődött török hadművelettel kapcsolatban Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója csütörtökön Moszkvában újságíróknak nyilatkozva.

Mint mondta, a visszafogottságra azért van szükség, hogy a politikai rendezés ne szenvedjen kárt. Hangsúlyozta, hogy a Szíriában folytatott hadművelet során meg kell kímélni a polgári lakosságot. Rámutatott, hogy a stabilizáló intézkedéseket az összes etnikai és vallási csoport érdekeinek figyelembe vételével kell alkalmazni.

Oroszország megértéssel viszonyul Törökország határvédelemmel kapcsolatos aggályaihoz

Usakov hangsúlyozta, hogy Oroszország megértéssel viszonyul Törökország határvédelemmel kapcsolatos aggályaihoz, de felhívta a figyelmet arra, hogy vannak kulcsfontosságú nemzetközi jogi normák, amelyek a terrorizmus elleni harc és a szíriai béke helyreállítását célzó közös erőfeszítések alapját jelentik.

Ezek közül első helyen Szíria területi épségének és szuverenitásának tiszteletben tartását említette meg.

Közölte, hogy a tervek szerint október 29-én ül majd össze a szíriai alkotmányozó bizottság. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy ezt Törökország semmilyen óvatlan lépéssel ne hiúsítsa meg.

Usakov azt is bejelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök október 14-én és 15-én Szaúd-Arábiába és az Egyesült Arab Emírségekbe utazik.

Macron a dzsihadisták megerősödésére figyelmeztetett Szíriában

Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön az Iszlám Állam terrorszervezet újbóli megerősödésére figyelmeztetett. Macron Lyonban mondott beszédében felhívta arra a veszélyre is a figyelmet, hogy az iszlamisták újjáépíthetik kalifátusukat. A felelősséget ezért a kockázatért Törökországnak kell vállalnia – jelentette ki.

A lehető leghatározottabban elítélem a Szíriában egyoldalúan indított katonai offenzívát, és felszólítom Törökországot, hogy a lehető leghamarább vessen véget a műveletnek” – hangsúlyozta a francia államfő.

A nap folyamán Franciaország bekérette a török nagykövetet az ügyben. Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter ezzel összefüggésben kijelentette: a török katonai művelet az európai országok biztonságát veszélyezteti, ezért véget kell vetni a hadműveletnek.

A szíriai kormány elutasítja a párbeszédet a kurd milíciákkal

A szíriai kormány elutasítja a párbeszédet az amerikai támogatást élvező kurd milíciákkal – jelentette ki csütörtökön Faiszál al-Makdad külügyminiszter-helyettes.

A kurd fegyveres csoportok Makdad szerint hazaárulást követtek el. Mint mondta, a kurdok szeparatista célkitűzései adtak ürügyet Törökországnak Szíria szuverenitásának megsértéséhez.

Makdad szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya nem kezdhet tárgyalásokat a kurd vezetésű erőkkel, mert „ezek bűncselekményeket követtek el Szíria ellen, és hazaárulókká váltak”.


Hasonló cikkek