Az MKP, a Híd és az Összefogás közös levélben kéri a magyarországi határzár miatt fennálló problémák kiküszöbölését

Fontos számunkra a hatékony járványvédelem, de a határok átjárhatósága, a magyar-magyar kapcsolatok fenntarthatósága is!

A koronavírus okozta járvány rendkívüli helyzet elé állítja úgy az állampolgárokat, ahogy a döntéshozókat is. Csakis felelős hozzáállással és együttműködéssel tudunk hatékonyan fellépni a járványhelyzet okozta kihívásokkal szemben és a történelemből okulva azt is tudjuk, hogy mi, magyarok – határon innen és túl – igazán csak egymásra számíthatunk.

A hatályba lépő, határzárral kapcsolatos kormányrendelet több szempontból is hátrányosan érinti a felvidéki magyarságot. A koronavírus okozta járvány első hullámának megfékezésében Szlovákia jó eredményeket ért el, és most, a járvány második hullámának kezdetén is viszonylag kevés fertőzött mutatkozik. Az ország déli, magyarlakta régióiban jóval átlag alatti a fertőzöttek száma. Bár a jelen rendelkezés biztosít némi mozgást, az elmúlt napokban több tucatnyi esettel találkoztunk, amelyek olyan mértékben megnehezítik a Felvidékről dolgozni, tanulni járó magyarok mindennapjait, hogy gyors megoldást igényelnek.

Forró Krisztián, Sólymos László és Mózes Szabolcs közösen levelet küldtek Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszternek a jelenlegi probléma mielőbbi megoldására érdekében.

  • Kevés az 5 nyitott határátkelőhely, esetenként akár 120 km-es többletet is jelenthet a munkába ingázóknak, ezért javasoljuk a lezárt határátkelőhelyek feloldási lehetőségének felülvizsgálatát.
  • Javasoljuk továbbá a szabad mozgást biztosító 30 km-es határ menti sáv bővítését, sokan a határtól nagyobb távolságban lévő városokban (pl. Miskolc, Budapest) dolgoznak vagy tanulnak.
  • A 24 órás, távolsághoz nem kötött határátlépés is sokat segíthetne. A határzár az észak-magyarországi intézmények, kórházak, vállalkozások működésében is komoly fennakadást okoz a munkaerő áramlásának akadályozása miatt.
  • Iskolakezdés okán megfontolandó speciális diákstátusz bevezetése, több 1000 fiatal felvidéki tanul magyarországi egyetemen vagy középiskolában, az ő iskolakezdésük és napi bejárásuk is veszélybe került.

az MKP sajtóosztálya

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek