Az MKP is a Szövetségben folytatja

A Híd szombati kongresszusa után vasárnap az MKP kongresszusa is megszavazta pártjuk megszűnését és platformként való működését a Szövetségen belül.

A párt a Szövetség élére Forró Krisztiánt, a platform élére Berényi Józsefet jelölte, aki mindössze 7 szavazattal (93:86) verte meg Gubík Lászlót a posztért folytatott versenyben.

A párt utolsó nyilatkozata: „Köszönetet mondunk a mintegy tízezres tagságunknak és mindazoknak, akik szavazatukkal segítettek bennünket és a legnehezebb időszakokban is kitartottak mellettünk. Az 1998-ban megalakult egységpártot, a Magyar Koalíció Pártját, a kor kihívásai hozták létre, a magyar érdekképviselet parlamenti szintű jelenlétének szükségessége. Ma is hasonló a helyzet, széles merítésű, ideológiailag sokszínű gyűjtőpárt alapjait tettük le. Az MKP több mint 10 éven keresztül meghatározó parlamenti pártként tevékenykedett Szlovákiában a magyar közösség politikai képviselete érdekében. Az akkor még Magyar Koalíció Pártja nélkül nem sikerült volna Szlovákia gyors csatlakozása az Európai Unióhoz, a NATO-hoz. Az MKP-t reformpártként tartotta nyilván a közvélemény, amely mindig támogatta a társadalom fejlődése szempontjából szükséges és hasznos döntéseket, és a magyarság megmaradása területén is jelentős előrelépést tudott kieszközölni és átültetni. Az egyik legnagyobb eredménye a Selye János Egyetem létrehozása és megőrzése, de kormányzása alatt jelentős mértékben pótlásra került a korábbi időszakban tapasztalt beruházási hiány is a déli és keleti térségben. (…) Mindenfajta szakadás csak gyengíti az erőnket. Azt is bátran kimondhatjuk, hogy elpazaroltunk 12 évet. Az erőforrásainkat jelentős mértékben lekötötte az egymással szembeni harc. A felvidéki magyar közösség elsődlegesen nem azt várja tőlünk, hogy egymást győzzük le, hanem azt, hogy kivívjuk a közösségünket megillető helyet és megítélést Szlovákiában. (…) Az eddigi céljainkból a jövőben sem engedünk! A célunk továbbra is közösségünk megmaradása és gyarapodása, a dél- és kelet-szlovákiai régiók felkarolása, az infrastruktúra fejlesztése, a szülőföldön való méltó megélhetés, biztonság és tervezhető jövő megalapozása. Továbbá a közösségünket sújtó jogi, intézményi és anyagi diszkrimináció megszüntetése.

Minden felvidéki magyar számára megoldást, kiutat és jövőképet kínálunk. Fenntartva szilárd elkötelezettségünket nemzetünk irányába. Megtartva keresztény hitünket, erkölcsi tartásunkat, konzervatív értékrendünket, hagyományainkat, nemzeti identitásunkat, szellemi örökségünket és magyar kultúránkat.”

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek