Az MNB elindította Családi zöld pénzügyek programját

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elindította új, Családi zöld pénzügyek programját, amellyel arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a pénzügyek tudatos kezelése egyben a fenntarthatóságot is szolgálja.

A jegybank keddi közleményében hangsúlyozta, hogy a hosszabb távú gazdasági növekedés és a fenntartható fejlődés ma már nem választható el egymástól. Az MNB törekszik saját ökológiai lábnyomának csökkentésére, és 2019-ben elindította Zöld programját, amelynek keretében a hazai pénzügyi intézmények számára kedvező szabályozási környezetet kíván biztosítani a fenntartható működés elősegítéséhez és a zöld termékek bevezetéséhez. Hozzátették, fontos célkitűzés az is, hogy bővítsék a lakosságot célzó pénzügyi ismeretterjesztést, a fogyasztói szemléletformálást, és felhívják a figyelmet arra, hogy a pénzügyek tudatos kezelése a környezet szolgálatába is állítható.

A Pénzügyi Navigátor tájékoztató tartalmakhoz kapcsolódó új, Családi zöld pénzügyek program a jövőben folyamatosan gyakorlati segítséget kíván biztosítani ahhoz, hogy a mindennapi szokások átalakításával hogyan csökkenthető egyidejűleg a környezeti terhelés és a család többletkiadásai. A program alapelve, hogy az ökológiai lábnyom csökkentése kifizetődő.

Az új program másik célja, hogy az egyének, háztartások felismerjék: befektetéseikkel közvetve ők is finanszírozhatnak fenntarthatóságot szolgáló beruházásokat, igénybe vehetik az egyre bővülő zöld termékek körét.

A Pénzügyi Navigátor oldalon elérhető ökolábnyom-kalkulátor segítségével kiszámítható egy adott háztartás, család fogyasztási szokásainak környezetre gyakorolt hatása, azaz egyéni ökológiai lábnyoma. Ennek lehetséges csökkentéséhez a honlap számos gyakorlati tanáccsal, hasznos információval szolgál, amelyek a családi kiadások és a környezeti terhelés négy fő területéhez kapcsolódnak, az étkezéshez, a lakhatáshoz és a rezsihez, a közlekedéshez, valamint a vásárláshoz.

Mindez különösen aktuális az év utolsó hónapjában, mert a karácsony az egyik legmegterhelőbb időszak mind a családi kassza, mind a Föld környezeti terhelése szempontjából – emelte ki közleményében az MNB.

Az ökológiai lábnyom az emberi tevékenység természeti erőforrások iránti igényét jelzi. Az emberiség erőforrásigénye évről évre nagyobb, mint amennyit a bolygó fenntarthatóan nyújtani tud, jelenleg 1,6 Föld tudná csak kielégíteni az emberiség teljes szükségletét – jelezte a jegybank.


Hasonló cikkek