Az NCZI feljelentést tett az adatok kiszivárgása ügyében

A szlovák Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) az adatok kiszivárgásával összefüggésben büntető feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

Ezt egy keddi sajtótájékoztatón jelentette be Pavol Capek, a központ vezérigazgatója. Úgy véli, hogy a támadásoknak köze lehet a vezérigazgatói pozícióra hirdetett pályázathoz.

A szlovák Nethemba biztonsági IT társaság azt állítja, hogy az NCZI megint nem volt képes megvédeni több millió ember személyes adatait. Bemutatta, hogyan szerezhető meg minden beoltott állampolgár európai oltási igazolványa. Az NCZI visszautasítja az állítást, hogy nem képes megvédeni az adatokat. „Eltúlozzák a számokat és félelmet keltenek, csak hogy népszerűsítsék a céget, amelynek célzott támadással, és talán a belső állami körökből szolgáltatott információk segítségével sikerült végrehajtania ezt az akciót. Lehet, hogy a forgatókönyvet valaki a lábuk elé dobta, és talán éppen a vezérigazgató-választással összefüggésben használták azt fel” – mutatott rá Capek. Hozzátette: neki is szándékában volt pályázni az NCZI vezérigazgatói posztjára.

Capek szerint a Nethemba társaság nem egy hibára hívta fel a figyelmet, hanem azt jelentette be, hogy visszaélve a funkcióval eltulajdonította valakinek a bejelentkezései adatait.

A személyes adatok védelméért felelős hivatal a médiából értesült az NCZI adatainak kiszivárgásáról és az eHranica rendszer sebezhetőségének leleplezéséről.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: parameter.sk

Fotó: tasr


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek